
Vinterkålsallad med camelinaolja
Två huvudrättsportioner
4 msk soltorkade tomater, blötlagda (se tips nedan)
1 grönkålshuvud, tunt skivat
3 msk camelinaolja
2 msk färsk citronsaft
¼ tsk fint havssalt
1 dl fint skivad röd paprika
4 msk valnötter
3 msk hampfrön, uppdelade
2 msk russin
en liten avokadokub
1 dl fint skivat äpple
en nypa torrostade camelinafrön
en kopp tahini
Gör så här:
- I en skål, mixa grönkål, camelinaolja, citronsaft och salt väl. Ställ åt sidan och låt marinera i 5-10 minuter.
- Blanda marinerad grönkål med blötlagda, soltorkade tomater, röd paprika, valnötter, 2 msk hampfrön, russin och avokadokuben, med en kopp tahinidressing med citron.
- Fördela grönkålssallad på två tallrikar och garnera med några stänk tahinidressing och hampafrön. Toppa med det fint skivade äpplet och torrostade camelinafrön. Servera genast.
Kan avnjutas som för- eller huvudrätt. Tricket är att skära kålen tunna nog för oljan, citronen och saltet att tränga in och mjuka upp den.
Tips:
För att blötlägga de soltorkade tomaterna, lägg dem i en skål och häll över en kopp varmt vatten. Täck, ställ åt sidan och låt dra i 30 minuter. Häll av vattnet.