Vinterkålsallad med camelinaolja

Två huvudrättsportioner

4 msk soltorkade tomater, blötlagda (se tips nedan)
1 grönkålshuvud, tunt skivat
3 msk camelinaolja
2 msk färsk citronsaft
¼ tsk fint havssalt
1 dl fint skivad röd paprika
4 msk valnötter,
3 msk hampfrön, uppdelade
2 msk russin
en liten avokadokub
1 dl fint skivat äpple
en nypa torrostade camelinafrön

Gör så här:

  1. I en skål, mixa grönkål, camelinaolja, citronsaft och salt väl. Ställ åt sidan och låt marinera i 5-10 minuter.
  2. Blanda marinerad grönkål med blötlagda, soltorkade tomater, röd paprika, valnötter, 2 msk hampfrön, russin och avokadokuben, med en kopp tahinidressing med citron.
  3. Fördela grönkålssallad på två tallrikar och garnera med några stänk tahinidressing och hampafrön. Toppa med det fint skivade äpplet och torrostade camelinafrön. Servera genast.

Kan avnjutas som för- eller huvudrätt. Tricket är att skära kålen tunna nog för oljan, citronen och saltet att tränga in och mjuka upp den.

Tips:

För att blötlägga de soltorkade tomaterna, lägg dem i en skål och häll över en kopp varmt vatten. Täck, ställ åt sidan och låt dra i 30 minuter. Häll av vattnet.