
Vildris- och kikärtssallad
6 portioner
Ingredienser:
2,5 dl vildris (blötlägg över natten)
1 L, gärna hemmagjord, buljong på nöt, kyckling eller grönsaker
1 burk kikärter, avrunna och sköljda
2 färska tomater, tärnade
1 dl skivad vitlök
1 dl engelsk gurka, tärnad
1 dl torkade tranbär
1 dl rostade pinjenötter, eller rostade skivade mandlar
0,5 dl hackade torkade aprikoser
0,5 dl grovt hackade färska myntablad
5 msk vegetabilisk olja
3 msk camelinaolja
2 msk hasselnötsolja
3 msk sherryvinäger eller rödvinsvinäger
2 tsk socker eller lönnsirap eller honung
1/2 tsk Dijonsenap
en nypa torrostade camelinafrön
Gör så här:
Låt det blötlagda riset rinna av sköljd det sedan. Koka upp buljongen i en medelstor kastrull, tillsätt vildris. Sänk värmen och låt sjuda underlock ca 45 minuter, eller tills riset börjar bli mjukt och all vätska har absorberats. Ställ åt sidan för att svalna.
I en stor salladsskål, varva de sköljda kikärter, tärnade tomater, skivad vitlök, tärnad gurka, torkade tranbär, rostade nötter, hackade torkade aprikoser och färsk mynta. Tillsätt det kylda riset.
Till dressingen vispa ihop camelinailja, hasselnötsolja, sherryvinäger, socker och dijonsenap. Häll dressingen över salladen och blanda väl. Krydda med salt och peppar. Toppa med torrostade camelinafrön. Smaka av och krydda mer vid behov.