Rostad tomat– & basilikapesto med hampa och camelina

Ingredienser

2,5 dl körsbärstomater
2 vitlöksklyftor
4 msk + 1 msk camelinaolja
5 dl färsk basilika
4 msk hampfrön
2 msk citronsaft
1/4 tsk (nypa) havssalt
en nypa torrostade camelinafrön

Gör här:

  1. Värm ugnen till 200° C.
  2. Lägg körsbärstomater och vitlöksklyftor (med skal) på en plåt, droppa över 1 msk olja och strö över en nypa havssalt. Rosta i ugnen i 30 minuter.
  3. Ta bort eventuella hårda stjälkar från basilikan.
  4. När tomaterna är rostade, lägg dem i en matberedare tillsammans med hampafrön, 1/4 tsk havssalt, skalade vitlöksklyftor, basilika och citronsaft. Börja med att blanda på hög hastighet, medan du adderar 4 msk olja lite i taget till önskad konsistens.

Njut med dina favoritgrönsaker eller kex eller använd den som en pestosås för grönsaker eller pasta nudlar. Glöm inte att toppa med torrostade camelinafrön.