
Grillad hälleflundra och fruktsalsa med camelina
6 portioner
60-700 g hälleflundra (eller annan vit fisk), filé med skinn 3 tsk camelinaolja salt och peppar efter smak
2,5 dl hackad röd paprika
2,5 dl färska hallon
2,5 dl hackade färska persikor
3 tsk hackad färsk gräslök
1 tsk färsk ingefära, riven
1 liten vitlöksklyfta, riven
1 tsk färsk limejuice
1 tsk lönnsirap
2 tsk camelinaolja
1 tsk hackad basilika
salt och peppar efter smak
en nypa torrostade camelinafrön
Gör så här:
Klappa fiskfiléerna torra med hushållspapper och massera in camelinaolja i varje filé (den är din marinad). Krydda med salt och peppar, täck och ställ kallt.
Till salsan, blanda alla salsaingredienser i en skål och ställ kallt.
Värm grillen till medelvärme och se till att gallret är väloljat för att förhindra att fisken fastnar. Grilla filéerna med skinnsidan nedåt och, istället för att vända dem, rotera dem bara 180 grader en gång halvvägs genom tillagningsperioden. Har du lock på grillen, stäng det så fördelas värmen jämnt runt filén. Tillagning tar ca 12 minuter. För att testa om fisken är klar, tryck lätt med fingret i mitten av filen för att se om köttet delar sig lätt.
Servera fisken toppad med torrostade camelinafrön och salsa, tillsammans med färskt trädgårdsgrönt eller gröna bönor.