Bara en dryg timme från Stockholm och några kilometer från Östersjökusten, med vidsträckta åkrar och djupa skogar så långt ögat kan se, ligger fälten där familjeföretaget by Ranch odlar och förädlar oljedådran som ingår i Camelina of Swedens produkter.

Redan innan de hamnar i jorden på våren sprider fröna en distinkt gräsig doft. Odlingen sker helt fritt från kemiska bekämpningsmedel och konstgödsel, och när de halvmeterhöga växterna blommar i juni förvandlas fälten kring gården till böljande gröngula hav, och luften fylls med härligt friska gränsnoter.

En del av skörden sparas och torrostas, medan resten kallpressas för att utvinna camelinaolja. Allt med noggrann hantverksmässighet och helt utan tillsatser eller konserveringsmedel. Resultatet är 100 % ekologisk, vackert gyllene och mångsidig olja och små terrakottafärgade frön, båda med en berusande nötig och samtidigt mild doft och smak.

Vissa säger att det smakar sommar!

Vi är ett litet familjeföretag med lantbruk som huvudsyssla. Det hindrar oss inte från att ha en hög ambitionsnivå när det gäller att hitta trovärdiga studier om olika användningsområden för vår camelina, med reservation för att fakta och forskningsrön hela tiden ändras och uppdateras. Vi hävdar inte att våra camelinaprodukter är några mirakelmedel, även om vi själva tycker att de är rätt så fantastiska. Därför är vi också noga med att formulera oss så att det framgår att det är intag av näringsämnena som ingår i vår olja och våra fröer (essentiella fetter, E-vitamin, protein etc) som kan ha positiva effekter på kroppen och knoppen. Har du frågor om produkterna eller om en referens som vi har angivit, tveka inte att kontakta oss.