Skäggolja med camelina prisades

skäggolja med camelina

Brittiska varumärket Bulldogs Original Beard Oil, skäggolja med camelina prisades nyligen då den kom tvåa i ECRM’s Personal Care, Grooming, Travel & Oral EPPS i Orlando I USA, endast slagen av Oralabs Waterless by Venus female shaver. Förutom aloe vera och grönt te innehåller Bulldogs skäggolja camelinaolja som, tack vare sin rika koncentration av E-vitamin och omegafettsyror, hjälper till att mjuka upp, tämja och konditionera skägget.

Laddad med enbart naturliga ingredienser

Idén till Bulldog föddes 2005 när grundaren Simon Duffy upptäckte att det inte fanns några självklara alternativ för män som letade hudvårdsprodukter laddade med naturliga ingredienser. Efter två år av noggrann produktresearch, design och utveckling lanserades Bulldog, med naturliga ingredienser och helt utan färgämnen, syntetiska dofter, eller animaliska ingredienser – inte ens de vanligaste, som lanolin och bivax. Alla företagets produkter är certifierade “cruelty free” (ej testade på djur) och passar  både veganer och vegetarianer och är godkänt av The Vegetarian Society i Stobritannien.

Vi applåderar det fina erkännandet för camelinaolja i hudvårdssammanhang och passar på att tipsa om att använda oljan som den är, både i skägget och i håret för oslagbar mjukhet och glans!

Vill du läsa mer om Bulldog och deras produkter (som alla vad gäller rakning innehåller camelina) så klicka här:

http://se.bulldogskincare.com

skäggolja med camelina prisades

Camelinaolja i Dagens Nyheter!

Camelinaolja i Dagens Nyheter

Camelinaolja i Dagens Nyheter! Camelinaolja ”bubblar” hos både hälsointresserade och på finkrogen! I senaste Dagens nyheter SportHälsa bjöd Jesper Falk, köksmästare på Prinsen på sallad med rikligt med camelina. Jespers ”Lyxig tonfisksallad med anchomajonnäs”, hade camelinaolja i allt från stekpannan som tonfisken stektes i, till salladen och majonnäsen som serverades till.

Härliga recept med Camelinaolja i Dagens Nyheter

I artikeln om Camelinaolja i Dagens Nyheter lyfte han även upp camelinaoljans närapå perfekta, och helt unika, balans av omega 3, 6 och 9, att 1-2 tsk ger dagsbehovet av omega 3 samt oljans höga koncentration av E-vitamin. Vi vet att allt fler kockar anammar en hälsosammare linje när det gäller allt från råvaror till smaksättning, och hoppas att de också ska få upp ögonen för camelinaoljans välgörande egenskaper och nötigt goda smak.

Här nedanför ser du Jespers recept.  Fler recept hittar du på www.sporthalsa.se

LYXIG TONFISKSALLAD MED ANCHOMAJONNÄS
Recept, text och bild: Jesper Falk, köksmästare på anrika Restaurang Prinsen

Camelina är en mycket bra matolja

Ingredienser:

Anchomajonnäs
100 g blötlagd anchochili
1 vitlöksklyfta
1 ½ msk cherryvinäger
1 msk dijonsenap
2 st äggulor
2 dl camelinaolja
salt och svartpeppar

Tonfisk
150 g tonfiskfilé
2 msk camelinaolja
Salt och svartpeppar

Sallad
100 g romansallad
50 g bladsallad (ruccola och spenat)
1 msk camelinaolja
salt och peppar
1 kokt ägg
1 msk taggiasca-oliver
50 g cocktailtomater
½ lila morot
2 st gröna sparrisar
1 msk camelinaolja
2 krm flingsalt

Gör så här:

Anchomajonnäs
Börja med att blötlägga anchochilin tills den blir mjuk. Skala vitlöksklyftan och lägg ner den i en mixer tillsammans med halva satsen cherryvinäger och tillsätt anchochilin. Mixa sedan till en slät kräm, om det blir stabbigt kan man tillföra några droppar vatten. Slå sedan en majonnäs på resterande ingredienser. Rör ner anchokrämen i majonnäsen försiktigt. Krydda med salt och peppar efter tycke och smak.

Sallad
Koka ägget, skala och dela. Blanda romansalladen med bladsalladen, oljan och kryddorna. Lägg upp salladen och ägget på en tallrik. Dela cocktailtomaterna och hyvla den lila moroten på längden. Toppa salladen med dessa ingredienser och oliverna. Fräs den gröna sparrisen i oljan på hög värme i cirka 1 minut. Lägg upp den på tallriken intill salladen och strö på flingsaltet.

Tonfisk
Salta och peppra tonfisken efter tycke och smak, stek den sedan i oljan på hög värme eller grilla ca. 40 sekunder per sida så att den behåller den vackra rosa färgen i mitten. Låt vila någon minut och skär sedan upp tonfisken i ca 75 mm tunna skivor. Häll önskad mängd anchomajonnäs på tallriken och lägg upp den ljumma, skivade tonfisken.

Camelinaolja i Dagens Nyheter

Alla matlagningsoljor kan ersättas med camelina

matlagningsoljor

Kokpunkt, smak och sammansättning gör att camelinaolja kan ersätta alla matlagningsoljor. Olika oljor har olika stark smak och olika kokpunkt – den temperatur då en vätska kokar. Camelinaolja är känd för att vara stabil – alltså ha en hög kokpunkt.

Men den är också känd för sina höga nivåer av fleromättade fettsyror (34 % till 38 % omega 3) och eftersom det brukar heta att näringsämnen försvinner vid upphettning undrar många om det gäller även camelinaolja. Svaret är Nej! För det är inte bara mängden fleromättade fettsyror som påverkar en oljas stabilitet. Koncentrationen av gammatokoferoler (en typ av E-vitamin) är också en viktig faktor, och camelinaolja är proppad med gammatokoferol! Faktum är att, näst avokadoolja, är camelinaoljan den stabilaste av alla kulinariska oljor – utan avokadooljans distinkta smak.

Matlagninsgoljor får inte övermanna smaker

Och det är just därför camelinaolja kan ersätta alla matlagningsoljor du använder, utan att du behöver vara rädd för att den ska övermanna andra ingredienser smakmässigt. Den är perfekt för dipper, marinader och dressingar, men även för att sautera, steka, rosta och till och med fritera i. De höga nivåerna av tokoferoler i camelinaoljan agerar också som antioxidanter och förlänger hållbarheten. Camelinaolja håller i 24 månader från pressningsdagen om den förvaras rätt. Och det innebär mörkt och svalt, antingen i rumstemperatur, eller i kylskåp (cameiljaolja kan stå kyld utan att ändra konsistens).

kammussla tillagad med camelinaolja

Prova själv får du se, kanske för att bryna kammusslor.

Ingredienser

2 msk camelinaolja

8 stora pilgrimsmusslor, klappade torra

2 teskedar osaltat smör

1 citron, zestad och pressad

salt och peppar, efter smak

Gör så här:

1.Värm en matsked camelinaolja i en stor kastrull på hög värme.

  1. När oljan är varm, placera kammusslorna i pannan och bryn på båda sidor i ca 2 minuter.
  2. När musslorna är brynta, tillsätt smöret i stekpannan, dra ned till låg värme, luta pannan mot dig och ös det smälta smöret över dem i 1 minut.
  3. Överför kammusslorna på en pappershandduk för att suga upp överflödig olja.
  4. Servera med t ex rostade Bosc-päron och picklad zucchini.

 

Kokpunkter för olika matlagningsoljor:

Avokadoolja – Kokpunkt: 249-271˚C (480-520˚F)

Camelinaolja – Kokpunkt: 246˚C (475˚F)

Soja- och majsolja – Kokpunkt: 232-238˚C (450-460˚F)

Rapsolja – Kokpunkt: 204˚C (400˚F)

Olivolja – Kokpunkt: 177-210˚C (350-410˚F)

Kokosolja – Kokpunkt: 177˚C (350˚F)

 

Källor:

http://oilhealthbenefits.com/camelina-oil/

http://eatnorth.com/

 

Recept lånat från:

http://www.foodnetwork.ca/gourmet-cooking/blog/top-chef-canada-episode-1-recipe-taking-the-challenge-home/351/

Foder med Camelina ger hälsosammare mjölk och mindre kopruttar!

Foder med camelina

En studie utförd av en grupp forskare på skolan för veterinärmedicin vid universitetet i Bukarest visar att foder med Camelina ger fantastiskt positiva effekter. Mjölkkor som äter frömjöl av camelina istället för solrosfrömjöl producerar faktiskt hälsosammare mjölk. Studien visade att delvis eller fullständig ersättning av solrosfrömjöl med frömjöl från camelina sativa inte visade några negativa effekter på kornas kapacitet att producera mjölk. Värdefulla koncentrationer av fleromättade fetter, omega 6-fettsyra och konjugerad linolsyra (CLA) förhöjdes istället markant när frömjöl av camelina gavs till mjölkkor som ersättning, samt att koncentrationer av mättade fetter också minskade synbart. “Slutsatsen är att vegetabiliska ingredienser rika på PUFA (fleromättade fettsyror) har positiva effekter på mjölkkvalitet, något som i sin tur förbättrar hälsan hos konsumenter,” konstaterade forskarteamet.

Deras arbete kompletterar tidigare forskning utförd av Daniel Mierlita och Simona Iona Vicas, publicerad i South African Journal of Animal Science, som avslöjade att tillskott av camelina i kosten ökade den oxidativa stabiliteten i mjölkprover i mjölktackor – något som tyder på att ”en diet på gräs och ensilage med tillskott av camelinafrön resulterar i mjölk för mänsklig konsumtion av bättre kvalitet.”

Värt att notera är också att finska forskare har publicerat en studie i Journal of Dairy Science i vilken de upptäckte att kor som får camelinaolja i fodret producerar mjölk som innehåller isomerer som är kända för att tillföra kardiovaskulära och immunologiska fördelar. Samma studie visade – av en slump – att kor som äter camelina producerar mindre metangas!

Något som kan vara gott att njuta med ett stort glas mjölk till är en värmande soppa på populära rotknölen/örten (japp, den är ingen riktig potatis) sötpotatis, rik på antioxidanter, långsamma kolhydrater, fibrer, folat (eller folsyra som är bra för gravida), vitaminer, kalium, C-vitamin, järn och kalcium. Självklart gjord med camelinaolja!

Sötpotatissoppa

2 sötpotatisar, skalade och tärnade
1 msk camelinaolja
1 liten gul lök, finhackad
2 vitlöksklyftor, pressade
1 msk riven ingefärsrot, (el. 1 tsk malen ingefära)
2 tsk currykrydda, el. efter smak
1 L grönsaks- eller kycklingbuljong

 

Valfritt

Kefir, efter smak
riven ost
rostade kikärtor

Gör så här:

  1. I en stor kastrull, värm upp oljan och svetta lök och vitlök. Tillsätt ingefärsrot och currykrydda, rör då och då i 3 minuter eller tills allt är mjukt.
  2. Tillsätt sötpotatisarna, rör i 1 minut tills potatisen är täckt med olja och kryddor.

Tillsätt buljong och koka upp; dra ned värmen, täck med lock och låt småkoka i 10 minuter eller tills potatisen är mjuk.

  1. Purea soppan med mixerstav eller i mixer. Värm igen om det behövs.
  2. Rör ner kefir efter smak och toppa med riven ost eller rostade kikärtor.

 

Källa till studierna om camelina och mjölk: smartearthseeds.com, här finns även länkar till de olika studierna

Receptet lånat från: www.vitahealthstores.ca/recipes/

Camelina hjälper till att rena levern

rena levern

På University of Illinois har forskare hittat föreningar som hjälper levern att aktivera enzymer som förhöjer dess förmåga att göra sig av med gifter och cancerogena ämnen nästan femfalt – i krossade camelinafrön!

”De bioaktiva föreningarna i camelinafrö representerar en blandning av fytokemikalier – mikronäringsämnen som finns i bär, växter, kryddor och örter och fungerar som växternas immunsystem – som samverkar mycket bättre tillsammans än de gör var och en för sig. De här frömjölet är en lovande näringstillskott då dess bioaktiva ingredienser stärker leverns förmåga att rensa ut främmande kemikalier och oxidativa produkter och det ger den potentiella anti-cancerogena fördelar”, säger Elizabeth Jeffery, professor i näringstoxologi på universitetet.

Enligt professor Jeffery innehåller oljeväxter en del av samma bioaktiva ingredienser – glukosinolater och flavonoider – som återfinns i broccoli och andra korsblommiga grönsaker och i nästan samma mängder.

”När hon tittade närmare på glukosinolaterna och flavonoiderna i camelinafrö upptäckte hon att samtliga aktiverade den avgiftande leverenzymen NQ01 när de användes en och en. Men när glukosinolaten GSL9 kombinerades med flavonoiden kvercetin skapades en synergieffekt och aktiveringen av den avgiftande leverenzymen ökade nästan femfalt,” säger en av hennes forksarstudenter Nilanjan Das.

Andra födoämnen som hjälper levern att aktivera de här enzymerna är just broccoli samt brysselkål, vitlök (rik på allicin och selen), C-vitaminrik grapefrukt och andra citrusfrukter, rödbetor (rika på flavonoider), bladgrönsaker (neturaliserar tungmetaller och bekämpningsmedel i livsmedel), grönt te (fullt med växtantioxidanten katein), avokado (stimulerar kroppen att producera glutathion), gurkmeja (bryter ned fett och stimulerar gallan) och valnötter (rika på glutation och omega 3).

Vill du fortsätta äta, och även småäta i de här banorna, testa det här alternativet till chips och jordnötter.

Knapriga rostade kikärtor

Kikärtor är inte bara en mycket bra källa till fibrer. De innehåller en unik uppsättning antioxidanter som bland annat skyddar hjärtat, lungorna och nervsystemet. Små mängder kikärtor kan förbättra insulin- och blodvärdena, och gör även gott för tarmarna. Ja och så smakar de fantastiskt! Och saltblandningen till är en hälsosam mix av naturliga kryddor som gör gott för kroppen.

rena levern

Ingredienser:

2 burkar kikärtor

2 msk camelinaolja

Smaksättning: saltmix

Saltmix

2 msk Herbamare örtsalt

1 tsk vitlökspulver

1 tsk lökpulver

½ tsk paprika

 

Gör så här:

  1. Skölj kikärtorna väl i ett durkslag. Lägg på en plåt fodrad klädd med hushållspapper. Använd mer hushållspapper för att torka bönorna och ta bort eventuellt synligt skinn.
  2. Häll de torra kikärtorna i en skål och täck dem med camelinaolja.
  3. Baka kikärtorna i ugnen på 200°, på en plåt klädd med bakplåtspapper i ca 30-40 minuter eller tills kikärtorna är krispiga. Smaksätt med salt.
  4. Låt svalna helt och lägg i en fin burk.

 

Källor:

http://bit.ly/1tfxYvX

http://www.svd.se/10-livsmedel-som-renar-din-lever

Camelina på svamp x 2

Camelina har använts i medicinskt syfte i tusentals år, bland annat tack vare dess hudvårdande egenskaper. Lite camelinaolja på en tvättsvamp kan t ex användas för att behandla blöjexem (och verkar även förebyggande mot nya utslag) hos små bebisar1, eller i hemmagjorda ansiktsmasker och ”badbomber”2. Och på tal om svamp, camelinaolja är också perfekt för att ta vara på sommarens och höstens skörd av svamp. Så testa camelina på svamp.  Oljans jordnära toner kompletterar svampen vid enkel rostning, sautering eller i det här fallet, i en krämig och lätt svamppaté som blir en läcker hors d’oeuvre.

Camelina på svamp. Ingredienser till cirka 650 g paté:

350 g valfri svamp, skivad

2 stora schalottenlök, tärnade

4 msk camelinaolja

4 msk rött vin

1 msk färsk citronsaft

En skvätt tabasco eller annan het sås

1 msk färsk timjan, hackad

1,5 dl cream cheese, typ Philadelphia

Salt och peppar efter smak

Gör så här:

  1. Bryn svamp och schalottenlök i camelinaolja, tills svampen har släppt all vätska, och den och löken är karamelliserade (tar ca 15 minuter).
  1. Blanda rödvin, citronsaft, het sås och timjan i en stekpanna och låt koka ihop till en puré (tar ca 5 minuter). Ta från värmen och låt svalna.
  1. Spar några matskedar av svampblandningen till garnering och häll resten i en matberedare och pulsera. Tillsätt cream cheese och puré och blanda till bredbar konsistens. Krydda med salt och peppar.
  1. Överför patén till en glasskål och toppa med den kokta, skivade svampen som du sparade. Ställ i kylskåpet och servera kallt tillsammans med färsk baguette och syrliga pickles.

Camelina på svamp

  1. http://medanswersis.com/sv/pages/1231708
  2. http://skinchakra.eu/blog/archives/221-soapy-bath-bombs.html

Recept lånat från: www.alive.com/recipe/camelina-caramelized-mushroom-pate/

 

Finland och Kanada är pippi på camelina

Allt fler länder blir pippi på camelina. Camelinafrö består av en tredjedel olja. När den väl är pressad ur fröna återstår kakor av frömjöl, eller cake som det kallas, rika på fiber, energi, protein och nyttiga fettsyror som omega 3. I Finland används camelina-cake redan i foder för värphöns, med resultatet att de värper ägg med höga halter av omega 3. I Kanada är omega 3-rika camelina-cakes godkända av kanadensiska Food Inspection Agency (jmf. Livsmedelsverket) som foder till broiler-kycklingar.

Nu är förhoppningarna stora på att man ska godkänna fodret för värphöns även i Kanada. Det här skulle inte bara resultera i omega 3-berikade kanadensiska ägg, det kan också bidra till att uppfödarna kan minska en del av de vitamintillskott som de annars tillsätter sitt hönsfoder och leda till att upp till två miljoner tunnland av kanadensisk jordbruksmark dedikeras till odling av camelina. Toppen på alla sätt tycker vi, och firar med ett recept på BBQ-sås med camelina och mango som passar utmärkt bra till just fågel!

pippi på camelina

Pippi på camelina i köket: Ett verkligt läckert kycklingrecept

BBQ-sås med mango

Du behöver:

3 msk camelinaolja

2 dl hackad gul lök

2 vitlöksklyftor, hackade

1 tsk riven ingefära

5 dl hackad mango (ca 3 st)

2,5 dl hackade tomater

1 knapp dl honung

1 knapp dl äppelcidervinäger

2 msk färsk limejuice

1 msk Worcestershiresås

1 msk dijonsenap

2 krm malen chipotle (torkad och rökt jalapeño-chili)

1 tsk salt

1/2 nymalen svartpeppar

 

Gör så här:

Värm camelinaolja i en stor kastrull på medelvärme. Tillsätt lök och koka under regelbunden omrörning, tills den mjukna (ca 5 min). Rör ned övriga ingredienser och koka upp. Reducera värmen och låt sjuda tills mangon är riktigt mjuk (ca 30 min). Purea såsen i mixer/med stavmixer tills slät. Smaka av med extra salt och peppar. Låt svalna till rumstemperatur och häll över i en lufttät behållare eller burk. Klarar sig bra i kylskåp i upp till en månad.

Källa: smartearthseeds.com

Vi är ett litet familjeföretag med lantbruk som huvudsyssla. Det hindrar oss inte från att ha en hög ambitionsnivå när det gäller att hitta trovärdiga studier om olika användningsområden för vår camelina, med reservation för att fakta och forskningsrön hela tiden ändras och uppdateras. Vi hävdar inte att våra camelinaprodukter är några mirakelmedel, även om vi själva tycker att de är rätt så fantastiska. Därför är vi också noga med att formulera oss så att det framgår att det är intag av näringsämnena som ingår i vår olja och våra fröer (essentiella fetter, E-vitamin, protein etc) som kan ha positiva effekter på kroppen och knoppen. Har du frågor om produkterna eller om en referens som vi har angivit, tveka inte att kontakta oss.