Camelinaolja perfekt för vinterns hudvård

Camelinaolja perfekt för vinterns hudvård

Camelinaolja perfekt för vinterns hudvård

Så här års behöver huden all fukt den kan få. Camelinaolja ger naturlig, levande hudvård laddad med E-vitamin och omega 3!

Det är också nu som skillnaden mellan de mineraloljor som ingår i de flesta konventionella kroppsvårdsprodukter och vegetabiliska oljor gör sig påmind på riktigt. Mineraloljor återfuktar huden genom att lägga sig som en täckande hinna som stänger in fukt. Vegetabiliska oljor – som camelinaolja – går tvärtom djupet. Huden återfuktas mer naturligt  när den konditioneras, föryngras och blir mer mjuk-elastisk.

Mot inflammationer

Och inte nog med det: camelinaolja har även en antiinflammatorisk verkan. Camelina lindrar acne, blemmor, eksem och t o m psoriasis. Den innehåller nämligen cirka tio gånger mer linolsyra och alfa-linolensyra än de flesta andra vegetabiliska oljor. Dessutom är den ett bra alternativ för dig som är allergisk mot nötter och inte kan använda t ex mandel-, hasselnöts- eller macadamiaolja på huden.

Naturell eller i produkter

Camelinaolja är en alldeles ypperlig ingrediens i produkter för hudvård, som lotions och tvålar. Tänk camelina,  vare sig du tillverkar själv eller köper i butik. Den går även bra att använda precis som den är. Pröva den som kroppsolja efter duschen eller istället för cerat. Bara häll lite i handflatan och arbeta in i huden eller på läpparna. Du kan också prova att infusera den med din favoritdoft och hälla i badvattnet. Eller varför inte inkorporera camelinaolja i andra hemmagjorda hudvårdsprodukter som tvålar och kroppssmör.

Skön för huden

Många använder även vegetabilisk olja för att rengöra och (faktiskt!) behandla oljig hud i ansiktet. Sådan orsakas av hormoner, smuts, bakterier och döda hudceller. Olja löser faktiskt olja. Camelinaolja, i det här fallet, går på djupet och löser upp även andra orenheter och återfuktar huden naturligt. Prova själv.

Gör så här:

  1. Fukta ansiktet.
  2. Arbeta försiktigt in en enkronas stor mängd camelinaolja i ansiktet med fingertopparna.
  3. Blöt en tvättlapp med hett vatten, vrid ur, lägg handduken över ansiktet och låt den ligga tills den har kallnat. Det här öppnar upp porerna.
  4. Använd den kallnade handduken för att överlägsna ev. överflödig olja och stänk kallt vatten i ansikte för att stänga porerna.
  5. Om huden i ansiktet känns torrt, använd överflödig olja på handduken för att återfukta den igen.
  6. Upprepa några gånger i veckan.

Vill ni testa en underbar svensk, ekologisk ansiktsolja med vår camelinaolja som huvudingrediens så surfa in hos Nea of Sweden, http://www.neaofsweden.se/massageoljor-oljor/face-oil-carrot- , där du kan välja den sort som passar just din hudtyp:-)

Nu är camelina godkänt i kanadensiskt hönsfoder

camelina godkänt i kanadensiskt hönsfoder

Nu är camelina godkänt i kanadensiskt hönsfoder.
Upp till 10 % camelinamjöl har CFIA, Canadian Food Inspection Agency, givit grönt ljus för i värphönsfoder. Som vi har rapporterat tidigare godkändes införandet av upp till 12 % kallpressad camelinamjöl i foder för broilerkycklingar 2015. Nu har turen alltså kommit till kanadensiska värphöns – och således ägg!

Camelina är en rik källa till omega-3 och omega-6-fettsyror. När det kallpressade camelinamjölet adderas till deras diet ger det inte bara friskare hönor, producenterna kan även sälja deras ägg som fettsyraberikade. Dessutom gör införandet av camelinamjöl i fodret att en del av de vitamintillskott som annars måste tillsättas till hönsfoder kan minskas.

Nu pågår arbetet för fullt för att få camelina-cake godkänt för användning i foder för mjölkkor samt för olika laxfiskar. Förhoppningen är att, inom en inte allt för avlägsen framtid, kommer flera miljoner tunnland av kanadensisk jordbruksmark att vara dedikerad till odling av camelina. Heja Kanada säger vi, och bjuder på ett recept på klassiskt kanadensiskt Bannock Bread, en sorts glödkaka som också kan lagas på spisen och ätas som den är, eller dekoreras med icing och socker, som doughnuts.

bannock-bröd med camelinaolja

Bannock-bröd

Ingredienser:
– 5 ½ dl vetemjöl
– 2 tsk bakpulver
– ½ tsk salt
– ½ tsk socker
– 3 msk camelinaolja
– 2,25 dl kallt vatten

Gör så här:
1. Vispa ihop de torra ingredienserna i en medelstor skål. (Degen kan förberedas i förväg och förvaras i en ziplock-påse eller annan lufttät behållare tills den ska användas.)
2. Rör i fettet och häll i vatten långsamt under omrörning, tills en fast deg har bildats. Du kanske inte behöver använda allt vatten.
3. Knåda degen i en minut eller två och ställ åt sidan för att jäsa i minst 30 minuter.
4. Dela upp degen i mindre bitar och platta ut till små runda skivor, ca 5 cm i diameter. Stek i en smord stekpanna på medelvärme i ca 20 minuter eller tills bröden här helt genomstekta och vänd efter halvat tiden så att de får färg på båda sidorna.

Recept och matbilder lånade från:
https://www.buzzfeed.com/perpetua/canadian-foods?utm_term=.rwn95revP#.eanVz8grp

Hälsosamma fetter i odlad lax halverade

fetter i odlad lax

Hälsosamma fetter i odlad lax halverade

Anledningen är förändringar i vad den här annars så omega 3-rika fisken äter. Detta enligt en undersökning i tidskriften Scientific Reports som analyserade nivåerna av omega 3 i 3 000 odlade skotska laxar mellan 2006 och 2015.

Omega 3 rekommenderas av läkare för att bekämpa t ex hjärtsjukdomar, diabetes och artrit. Den sägs också hjälpa hjärnans utveckling hos barn, och många äter t ex lax för att säkerställa att de får i sig fullgott med den här essentiella fettsyran. Tyvärr visar forskning att, även om odlad lax fortsatt är en bra källa till omega 3 (endast makrill innehåller mer), så har nivåerna sjunkit på grund av att fodret som används i dag till största del består av soja, rapsolja och andra vegetabiliska ingredienser som inte innehåller samma höga nivåer av hälsosamma fettsyror som marina (från t ex ansjovis och fiskmjöl).

Samtidigt ökar inköp av odlad lax med hela 550 procent i Storbritannien. 2013 passerade den räkor som den mest populära fisken i världen och i dag står lax för 17 % av det totala omsatta värdet av fisk och skaldjur. Därför pågår jakten på alternativa vegetabiliska källor till fiskfoder, och forskare tittar bland annat på camelina, som ju är en väldigt omega 3-rik vegetabilie, som ett alternativ till andra både vegetabiliska och marina källor. Så, vill du säkerställa att du får i dig dagsbehovet av omega 3 kan du ta 1-2 tsk camelinaolja varje dag eller, eftersom lax är både nyttigt och gott, varför inte kombinera dem båda som i receptet på härlig lite sötsur laxmarinad här intill?

Källa: http://www.dailymail.co.uk/health/article-3826135/Healthy-fats-farmed-salmon-HALVED.html

Laxmarinad

Ingredienser:

ca 2 ½ dl sojasås

9 msk camelinaolja

1 tsk ingefära

1 msk vitlök, hackad

3 msk senapspulver

¼ tsk svartpeppar

1-2 msk honung

Saften av en citron

Gör så här:

Blanda alla ingredienser och häll över laxfiléer eller biffar. Marinera i minst 4 timmar och upp till 24 timmar före tillagning. Grilla eller halstra.

 tillaga lax med camelinaolja

Camelinaolja ger dagsbehovet av omega 3

Camelinaolja ger dagsbehovet av omega 3.

Japp, 1-2 tsk camelinaolja, mer än så behövs inte för att få i dig all omega 3 du behöver varje dag. Dessutom smakar det gott! Lägg till det att oljan är närodlad och KRAV-märkt och alldeles fantastisk i matlagning, så har du flera hälsosamma, miljövänliga och välsmakande förutsättningar för att maximera ditt intag av fleromättade fetter med hjälp av camelinaolja. Lagar du dessutom rätter med andra omega 3-rika råvaror som t ex naturbeteskött, lax, sill, makrill, ansjovis, böckling, sardiner, alger, valnötter, linfrön m.m, kan räcker det med den lägre ”dagsdosen”.

Räknar du sedan på vad det kostar att köpa fiskeoljekapslar (ca 200-400 kr för 120-180 st) som du ska äta 1-2 av varje dag för att få dagsbehovet av omega 3 och jämför det med de 120 kr som det kostar för för 250 ml el. 50 tsk camelinaolja (dagsbehovet av omega 3 i 50 dagar) så går det ungefär på ett ut, med den stora skillnaden att omega 3 från camelinaolja inte påverkar världshavens fiskbestånd. Visste du att det går åt ungefär 600 sardiner för att producera en burk kapslar med omega 3 från fiskolja2?). Där har du ännu ett miljömässigt argument för att omega 3-ladda med camelinaolja!

 

    1. Svenska Näringsrekommendationerna (SNR).
    2. http://simrisalg.se

Lax i ugn med getost, spenat, valnötter och camelina

4 portioner

Ingredienser:

1 kg laxfilé

150 g getost

2,5 dl babyspenat, grovhackad

6 champinjoner, skivade

1 knapp dl torkade tranbär

4 msk camelinaolja

2 msk valnötter, grovt hackade

salt och peppar efter smak

Gör så här:

  1. Värm ugnen till 175° och olja en ugnsfast form.
  2. Gör ett snitt på längden utefter hela laxfilén, utan att skära hela vägen igenom. Öppna filén som en bok.
  3. Placera getost på en sida av filén, addera den grovhackade spenaten. Ringla camelinaolja över.
  4. Vik ihop filén och se till att fyllningen är fixerad inuti. Täck filén med skivade champinjoner, tranbär och nötter.
  5. Ringla camelinaolja över filén. Krydda med salt och peppar. Täck med aluminiumfolie och grädda i 20 till 25 minuter eller tills laxen bleknar.
Camelina of Sweden är KRAV-märkt!

Camelina of Sweden är KRAV-märkt!

Camelina of Sweden är KRAV-märkt

Camelina of Sweden är KRAV-märkt!

 

Eftersom vi, stolt, kan säga att vi är KRAV-märkta tänkte vi förklara vad den märkningen innebär, så att det inte råder några tvivel nästa gång du köper en flaska Camelina of Sweden camelinaolja. Antalet märkningar på våra livsmedel har nämligen exploderat och det är inte alltid lätt att ha full koll på exakt vad de betyder. KRAV ekonomisk förening är en svensk organisation som bildades 1985, först som en ideell förening. Deras uppgift är att få till stånd ökad ekologisk odling, djurhållning, hållbart fiske och förädling genom att tillhandahålla regler, kontroll och märkning av ekologiska produkter. Bland föreningens medlemmar finns LRF, Arla, Coop, Ica, Lantmännen, m.fl., men även Djurens rätt, Fältbiologerna och Svenska Naturskyddsföreningen. Och så vi då!

Ekologisk grund med hög omsorg

KRAV-märket visar att en vara är producerad på ekologisk grund med extra höga krav på djuromsorg, hälsa, socialt ansvar och klimatpåverkan. I vårt fall att vår camelina odlas miljövänligt utan kemiska bekämpningsmedel, konstgödsel eller genmodifiering, att vår camelinaolja inte innehåller konstiga tillsatser eller har producerats med GMO, och att vi som odlare har en schysst arbetsmiljö. För det som skiljer KRAV från EUs minimiregler för ekologisk produktion, märkningen EU-ekologisk, är just social hänsyn och klimat, samt mer långtgående regler för till exempel djuromsorg. KRAV har helt enkelt tuffare regler och vi är såklart väldigt stolta att Camelina of Sweden är KRAV-märkt!

Mer om KRAV läser du på krav.se Och vill du laga något helt och hållet KRAV-märkt kan du testa receptet nedan till nästa höstmiddag:

Rotfruktsgratäng
6 portioner

Camelina of Sweden är KRAV-märkt

Ingredienser:
400 g KRAV-märkt sötpotatis
400 g KRAV-märkt potatis
400 g KRAV-märkt palsternacka
3 KRAV-märkta vitlöksklyftor
5 dl KRAV-märkt vispgrädde
1 dl vatten (finns faktiskt kravmärkt om du vill renodla)
2 dl KRAV-märkt lagrad ost
KRAV-märkt camelinaolja till formen
örtsalt och svartpeppar (finns inte KRAV-märkta, men väl med EU-märkning)

Gör så här:
1. Sätt ugnen på 225 grader.
2. Skala och skiva rotfrukterna i tunna skivor.
3. Hacka vitlöksklyftorna.
4. Smöra eller olja en ugnsfast form.
5. Varva rotfrukterna och vitlöken i formen. Salta och peppra lite mellan varven.
6. Blanda vispgrädden och 1 dl vatten, häll i formen. Toppa med den rivna osten.
7. Grädda i ugnen tills rotfrukterna har blivit mjuka och gratängen fått en fin yta, cirka 45 minuter.

Recept lånat från:
www.krav.se

Camelinaolja är stabilare än många andra oljor

Camelinaolja är stabilare än många andra oljor
Stabilare än många andra oljor

Camelinaolja har längre hållbarhet än de flesta andra vegetabiliska oljor. Anledningen är bla att den är rik på E-vitamin som skyddar den från härskning. Alfa- och gammatokoferoler kallas de två sorters E-vitamin som förekommer rikligt i camelinaolja och alltså inte bara är gynnsamma för kroppen, utan gör camelinaoljan så stabil (E-vitaminkoncentrationen i camelinaolja är ca 80mg/100 g). Det här gör att en öppnad flaska camelinaolja kan förvaras upp till 18 eller t o m 24 månader utan att tappa i vare sig kvalitet eller smak1. Det kan jämföras med linfröolja som härsknar relativt fort och helst ska konsumeras inom en månad efter det att flaskan har öppnats2. Så, du kan med gott samvete öppna en ny flaska camelinaolja och prova på den här höstiga salladen!

Vildris- och kikärtssallad

6 portioner

Ingredienser:
2,5 dl vildris (blötlägg över natten)
1 L, gärna hemmagjord, buljong på nöt, kyckling eller grönsaker
1 burk kikärter, avrunna och sköljda
2 färska tomater, tärnade
1 dl skivad vitlök
1 dl engelsk gurka, tärnad
1 dl torkade tranbär
1 dl rostade pinjenötter, eller rostade skivade mandlar
0,5 dl hackade torkade aprikoser
0,5 dl grovt hackade färska myntablad
5 msk vegetabilisk olja
3 msk camelinaolja
2 msk hasselnötsolja
3 msk sherryvinäger eller rödvinsvinäger
2 tsk socker eller lönnsirap eller honung
1/2 tsk Dijonsenap

Gör så här:
Låt det blötlagda riset rinna av sköljd det sedan. Koka upp buljongen i en medelstor kastrull, tillsätt vildris. Sänk värmen och låt sjuda underlock ca 45 minuter, eller tills riset börjar bli mjukt och all vätska har absorberats. Ställ åt sidan för att svalna.

I en stor salladsskål, varva de sköljda kikärter, tärnade tomater, skivad vitlök, tärnad gurka, torkade tranbär, rostade nötter, hackade torkade aprikoser och färsk mynta. Tillsätt det kylda riset.

Till dressingen vispa ihop camelinailja, hasselnötsolja, sherryvinäger, socker och dijonsenap. Häll dressingen över salladen och blanda väl. Krydda med salt och peppar. Smaka av och krydda mer vid behov.

Källor:
1. Oil health benefits
http://oilhealthbenefits.com/camelina-oil/
2. Ecowatch
http://www.ecowatch.com/6-reasons-why-you-should-try-camelina-oil-today-1882105650.html
Recept lånat från:
https://rosieschwartz.com/

Camelina är bra för fyrfota vänner

Camelina är bra för fyrfota vänner

Camelina är bra för fyrfota vänner! Vi pratar mycket om hur bra camelinaolja är som välsmakande och hälsosamt tillskott i kosten för människor – 1-2 tsk motsvarar dagsbehovet av omega 31. Men faktum är att camelina är minst lika bra för djur! Det här tar vi fasta på när vi producerar vår camelinaolja. Resterna från produktionen på gården utanför Nyköping innehåller massor av råprotein och har, precis som oljan, ovanligt höga nivåer av omega 3 och E-vitamin (antioxidanter). Det är en perfekt grund för ett 100 % ekologiskt och näringsladdat foder till t ex fisk, höns, och nötkreatur2. Men camelina är även ett värdefullt näringstillskott för både hund och häst.

Camelinaolja har längre hållbarhet än t ex fiskolja som hundägare brukar ge som tillskott. Hundarna älskar smaken och ägarna älskar doften, då fiskolja ju kan vara lite, ja… ”fiskig”. I övrigt har camelinaolja samma hälsofördelar för hund och häst som för människor. Och den är kanske ännu viktigare för balansen mellan omega 3 och 6, då den genomsnittliga hästdieten t ex tenderar att vara alltför rik på omega 63. Beräkna ca 1 tsk per 10 kg kroppsvikt för hund4 och ca 4 msk/dag för häst5.

1. Svenska Näringsrekommendationerna (SNR)
2. http://www.feedipedia.org/node/4254
3. http://www.equinews.com/article/camelina-oil-horses
4. http://www.seedoilcompany.com/megga-dog-camelina-oil.html
5. http://gettyequinenutrition.biz/Products/Camelinaoil.htm

Vi är ett litet familjeföretag med lantbruk som huvudsyssla. Det hindrar oss inte från att ha en hög ambitionsnivå när det gäller att hitta trovärdiga studier om olika användningsområden för vår camelina, med reservation för att fakta och forskningsrön hela tiden ändras och uppdateras. Vi hävdar inte att våra camelinaprodukter är några mirakelmedel, även om vi själva tycker att de är rätt så fantastiska. Därför är vi också noga med att formulera oss så att det framgår att det är intag av näringsämnena som ingår i vår olja och våra fröer (essentiella fetter, E-vitamin, protein etc) som kan ha positiva effekter på kroppen och knoppen. Har du frågor om produkterna eller om en referens som vi har angivit, tveka inte att kontakta oss.