Camelina blir lifestyleprodukt i Hong Kong

Camelina blir lifestyleprodukt i Hong Kong

Camelina blir lifestyleprodukt i Hong Kong

Camelina blir lifestyleprodukt i Hong Kong

19–29/11 har trendiga livsmedelskedjan city’super ”Nordic Theme” med bl.a. vår camelinaolja i hyllan!

Efterfrågan på ekologiskt på platser som Hong Kong och Kina har ökat lavinartat de senaste åren. Bakom intresset ligger Sveriges rena natur och vatten, som ses som en garant för hög kvalitet, liksom våra krav på djuromsorg, hälsa, socialt ansvar och klimatpåverkan. Då är det kanske inte så konstigt att just camelina blir lifestyleprodukt i Hong Kong. Camelina of Sweden är nämligen inte bara 100 % ekologisk, den produceras dessutom i stort sett helt utan svinn, då resterna från oljeproduktionen säljs vidare som näringsladdat djurfoder. Hållbart så det förslår!

Camelina of Sweden har redan en distributör i Hong Kong, Pear & Carrot, sedan tidigare och säljs under varumärket Moreganic vars affärsidé är att matcha utbud och efterfrågan av ekologiska produkter med extra starka hållbarhetsvärden på global nivå. Nu är vi jättestolta och mycket glada att lägga ännu en till listan på våra återförsäljare utanför Sveriges gränser, nämligen trendiga lifestylekedjan city’super i Hong Kong.

city’super, officiellt City Super Limited, ägs av City Super Group som grundades redan 1996 och öppnade sin första butik på Times Square i det prestigefyllda shoppingcentret Causeway Bay. Målet var att skapa Hong Kongs första “Mega Lifestyle Specialty Store” samt att inspirera och berika kundernas livsstil genom att erbjuda innovativa shoppingupplevelser.

Centralt för city’super-konceptet är en passion för god mat och god livskvalitet, och att förse kräsna kunder med ett brett utbud av produktkategorier som inte bara omfattar mat och dryck, men även vin och livsstilsprodukter. För att tilltala hemmakocken och matälskaren erbjuder man en internationell gourmetmatmarknad med det allra bästa inom färsk frukt och grönt, skaldjur, kött, hälsokost och snacks, och det är alltså här som vår camelinaolja kommer att säljas.

Vill du veta mer om hur det går för oss i Hong Kong framöver? Följ oss i så fall på Facebook och/eller Instagram 🙂

Mer om city’super kan du läsa på deras hemsida eller deras Instagram

Camelina blir lifestyleprodukt i Hong Kong

Camelina sänker kolesterolet

Camelina sänker kolesterolet

Camelina sänker kolesterolet

Camelina sänker kolesterolet

En ny studie från Östra Finlands Universitet visar att camelinaolja kan hjälpa till att minska det ”dåliga” kolesterolet i kroppen.

Att fet fisk innehåller mycket näringsämnen, t ex D-vitamin, jod och selen, som vi idag inte får i oss ordentligt av, vet vi sedan tidigare. Men precis hur fördelaktig camelinaolja kan vara för kardiovaskulär hälsa är mindre känt.
Nu visar en studie från Östra Finlands Universitet av personer med nedsatt glukosmetabolism att fet fisk och camelinaolja inte bara ökar det goda kolesterolet (HDL), utan alltså även minskar det dåliga (IDL, en föregångare till LDL, det ”dåliga” kolesterolet).

Stora partiklar är bra.

Studien som publicerades i Molecular Nutrition & Food Research, undersökte hur konsumtionen av fet fisk och camelinaolja påverkade HDL-partiklarnas storlek och lipidsammansättning. Tidigare forskning har nämligen visat att stora HDL-partiklar är associerade med minskad risk för hjärt-kärlsjukdomar, medan en mindre HDL-partikelstorlek kan öka risken. Studien visade att konsumtion av fet fisk ökade storleken på HDL-partiklarna, men fann också att olja från Camelina sativa minskar antalet skadliga IDL-partiklar.

Studien omfattade 79 finska män och kvinnor i åldrarna mellan 40 och 72, med nedsatt glukosmetabolism. Studiedeltagarna delades slumpmässigt in i fyra grupper som stod på fyra olika dieter under den 12-veckor långa studien: camelinaolje-gruppen, fetfisk-gruppen, mager fisk-gruppen och kontrollgruppen.

Människor i magra och fet fisk-grupperna instruerades att äta mager eller fet fisk fyra ggr/vecka, och personer i camelinaolje-gruppen blev ombedda att använda 30 ml camelinaolja dagligen. Deltagarna i kontrollgruppen fick äta fisk en gång i veckan, men förbjöds använda camelinaolja och andra oljor innehållande alfa-linolensyra, såsom t. ex. rapsolja.

Forskarna fann att fet fisk ökade HDL-partiklarnas storlek och lipidsammansättning, och att användningen av camelinaolja minskade antalet skadliga IDL-partiklar. Båda dessa förändringar kan minska risken för hjärt-kärlsjukdomar. Att äta mager fisk var emellertid inte associerad med förändringar i antal, storlek eller sammansättning av lipoproteinpartiklar.

Så ladda på med fet fisk och marinera den i och/eller stek eller grilla den i camelinaolja, för en riktigt hjärtvänlig måltid! Här hittar du ett recept på en underbar laxmarinad om du vill testa direkt: Laxmarinad med camelina

Camelina sänker kolesterolet

Mer info om studien samt referenser hittar du på: https://www.eurekalert.org/pub_releases/2018-04/uoef-ffa041818.php

Camelina till Kina!

Camelina till Kina!

Camelina till Kina!

Camelina till Kina!
Marknaden för ekologiska produkter i Kina växer stadigt. SIAL 2018 är landets största mässa för matinnovation, och i år ställer Camelina of Sweden ut! Målet med deltagandet på mässan, som går av stapeln i Shanghai, är i första hand att få besökarna att prova camelinaolja och så självklart den senaste nyheten torrostade camelinafrön. Målet är att undersöka marknadens reaktioner på produkterna och fånga upp nya samarbetspartners.

I Kina finns en växande, relativt välbärgad, medelklass som är nyfiken på utländska livsmedel. De vill också ha rena livsmedel och de är villiga att betala för rätt vara. Camelina of Sweden skickade ut sina första trevare i landet, i samband med att man ställde ut på NOPA (Natural & Organic Products Asia) i Hong Kong förra året, där man också utnämndes till en av mässans mest innovativa och trendiga produkter av lokala hälsoprofilen Sonalie Figueiras, känd som ”the green queen” . Camelina of Sweden har även distribution i Hong Kong via Pear & Carrot Limited som säljer svenska livsmedel – nu även Camelina of Sweden – under varumärket Moreganic. Moreganic Sourcing AB som mässdeltagandet sker i samarbete med, ett svenskt företag vars affärsidé är att matcha utbud och efterfrågan av ekologiska produkter med extra starka hållbarhetsvärden på global nivå. Moreganic Sourcing arbetar i sin tur tillsammans med Scandic Foods Asia i Shanghai som hjälper nordiska varumärken att hitta en ny marknad i Kina.

Vi är jätteglada att få möjligheten att delta på mässan och väldigt förväntansfulla på vad vår närvaro kan ge för resultat. Redan första dagen hade vi stor uppmärksamhet i vår monter som bla gästades av vår landbygdsminster Sven-Erik Bucht. Fler uppdateringar följer på vår facebooksida:-)

Läs mer om mässan på http://www.sialchina.com

Camelina till Kina!

camelina perfekt i hästfoder

Camelina perfekt i hästfoder

camelina perfekt i hästfoder

Grundaren till by Ranch AB, Therese, tillsammans med en av sina hästar som mår fantastiskt tack vare camelina som tillskott i fodret.

Camelina perfekt i hästfoder

Med sin unika balans av omega 3 och 6 är camelinaolja och resterna från pressningen, så kallade camelinapellets, utmärkt som kosttillskott för hästar.

Precis som vi människor måste hästar tillgodose sig vissa viktiga (essentiella) fettsyror via kosten. Och precis som hos oss är balansen mellan omega 3 och omega 6 i deras diet avgörande. Hittills har det inte funnits någon rekommendation för omega 3 i förhållande till omega 6 dokumenterad för hästar. Forskare tror att ett förhållande som sträcker sig från 2:1 till 5:1 omega 3 till omega 6, är optimalt för hästars hälsa.

Eftersom hästar är växtätare och betesdjur är deras kroppar naturligt benägna att ha en högre nivå av omega 3 jämfört med omega 6. Intaget av omega 3 kommer från de små mängderna fett i fodret och av omega 6, från fetterna som finns i oljan i det spannmål de äter. Men då en hästs typiska diet i alla fall under vintermånaderna innebär en högre andel spannmål kan den viktiga balansen mellan omega 3 och 6 rubbas.

Näst linolja anses camelinaolja ha den högsta nivåerna av ALA (38 %) jämfört med andra oljefrön. Förhållandet mellan omega 3, 6 och 9 i camelinaolja är unikt och närapå perfekt 2:1:1 (38 % Omega 3, 18 % Omega 6, 14 % Omega 9*). Camelinapellets utvinns från resterna av kallpressningen av fröna. De har precis samma fördelar som oljan, men i en annan form, och med tillsats av ca 25 % protein. Camelinapellets är även naturligt rik på E-vitamin. Detta är avgörande för hästens hälsa och annars brukar ges som tillskott till unghästar, högpresterande hästar och dräktiga ston. E-vitaminen behövs i cellandningen och DNA-syntesen, stärker immunförsvaret, förbättrar muskelfunktionen och hjälper till vid upptag och lagring av vitamin A. Sist men inte minst är camelinapellets ett bättre alternativ för hästar än till exempel linfröpellets, då den är stabilare och alltså inte oxiderar som lin.

Här är bara några av fördelarna med ett omega 3-tillskott i en hästs diet:

– Förbättrar kvaliteten på hud och päls

– Minskar ledsmärta hos hästar som lider av artrit

– Förbättrar benstrukturen

– Hjälper till att förebygga sår

– Hjälper med allergisk hyperaktivitet

– Har antiinflammatoriska effekter

– Förbättrar hovarnas kondition

– Verkar lugnande på hästens temperament

camelina perfekt i hästfoder

Camelinapellets som det ser ut direkt efter pressning

 

  1. Studie utförd av QACS – Quality Assurance & Control Systems – The challenge test laboratory.

Källor:

www.canpressco.com

http://holistichorse.com/health-care/camelina-oil-%E2%80%93-ever-heard-of-it/

ProHäst Oberoende rådgivning för dig och din häst

https://prohast.wordpress.

Läs mer om camelina på www.camelinaofsweden.se

Camelina of Sweden till Biofach

Camelina of Sweden till Biofach

Camelina of Sweden till Biofach

Camelina of Sweden till Biofach.

Nästa vecka deltar vi, tillsammans med KRAV, på en av årets största mässor för ekologiska produkter.

BioFach – into organic, World Trade Fair for Organic Products arrangeras 14 ­–17 februari i Nürnberg. Tillsammans med Vivaness, mässan för naturlig och ekologisk skönhet som arrangeras parallellt, samlar det här evenemanget, förutom mängder av utställare, även politiker, frivilligorganisationer och andra opinionsbildare för att ta pulsen på den ekologiska livsmedels- och skönhetsindustrin och diskutera den ekologiska marknadens framtid.

 Bland utställarna finns tillverkare av allt från bakverk, konfektyr och delikatesser, till dryck, mejeriprodukter, kryddor och grönsaker m.m. Gemensamt för alla är att deras produkter är certifierade enligt EU:s ekologiska förordning och ackrediteringsriktlinjerna för IFOAM, som också sponsrar mässan. Vivaness har varit en del av BioFach sedan starten 1990, men i takt med att utbudet av ekologiska skönhetsprodukter växte, valde man att bryta ut den och göra en egen utställning av den, som alltså pågår parallellt.

Vi ställer ut med KRAV

Precis som på NOPA (Natural & Organic Products Asia) i Hong Kong förra året, är vi på Camelina of Sweden glada och stolta över att få möjlighet att ställa ut tillsammans med KRAV. Vi har fått en hel del förfrågningar från kontinenten, och har flera inbokade möten med potentiella nya leverantörer och samarbetspartners under mässan, så vi åker dit med goda förhoppningar om att komma närmare att öppna nya europeiska marknader.

Med i bagaget den här gången har vi, förutom vår camelinaolja som ju faktiskt är en alldeles utmärkt ingrediens i både matlagning och hudvård, även vår senaste nyhet, torrostade camelinafrön. Fröna gör sig kanske inte lika bra i skönhetsvård, men vi hoppas att den runda, nötiga smaken, det härliga tuggmotståndet, de höga nivåerna av omega 3, E-vitamin och protein och de många användningsområdena ska imponera på både utställare och besökare på BioFach. Och självklart ser vi fram emot att träffa och inspireras av andra innovativa livsmedelstillverkare och prova på deras produkter!

Läs mer om Biofach här, och mer om KRAV här.

Camelina of Sweden till Nordens största ekomässa

Camelina of Sweden till Nordens största ekomässa

Camelina of Sweden till Nordens största ekomässa

Camelina of Sweden till Nordens största ekomässa.

Den 15–16/11 är vi på plats på Nordic Organic Food Fair och Natural Products Scandinavia på Malmömässan. Med oss, förutom vår camelinaolja, har vi vår nyhet ”torrostade camelinafrön” (som vi tror oss vara först i världen med!) för att introducera dem till branschkollegor och mässbesökare.

Nordic Organic Food Fair är den enda mässan för ekologisk mat och dryck som arrangeras i Norden och en viktig branschhändelse för inköpare, återförsäljare och food service-proffs på jakt efter den bästa ekologiska maten och drycken. Här möts ledande leverantörer från hela Norden, men även internationella varumärken och spännande nya startups. Samtidigt som NOFF arrangeras Natural Products Scandinavia, Nordens enda industrievenemang för hälsa, näring, naturlig skönhet och egenvårdssektorn. Tillsammans står man värd för ca 400 utställande företag som visar upp tusentals certifierade ekologiska mat- och dryckesprodukter, samt naturliga och certifierat ekologiska hälsoprodukter.

Små frön med stor smak
Men vår spännande nyhet då säger du? Ja, den är precis vad det låter som, men med en smak som inte är lika förväntad. Vi har alltså för första gången torrostat en del av vår fröskörd istället för att pressa den till olja. Resultatet är små, vackert terrakottabruna, chiafröliknande frön, med en härligt rund och nötig smak, perfekt som topping på t ex sallad, sushi och fisk, eller som smaksättare på allt från brödbak till frukostgröt.

Lika näringsrika som goda
Precis som camelinaolja är camelinafröna laddade med omega 3, E-vitamin och protein. Dessutom är de rika på så kallade fytosteroler, ett ämne med en struktur som påminner om kolesterol (steroler) som kan blockera kolesterolupptagningsställen i tarmsystemet, och därmed minska kolesterolupptagning från maten. Fröna innehåller också campesterol som kan hjälpa till att förhindra skador på brosk från inflammationer, och stigmasterol, en kraftfull antioxidant som hjälper till att minska kolesterol och blodsockernivåer.

Men beviset, som de säger, sitter i smaken. Har du vägarna förbi Malmömässan den 15–16/11, besök då monter G14 och prova själv så får du se!

Camelina of Sweden till Nordens största ekomässa

Mer info om mässan och hur du får tag på biljetter hittar du här

Camelina ger mer näringsrikt griskött

Camelina ger mer näringsrikt griskött

Camelina ger mer näringsrikt griskött

Camelina ger mer näringsrikt griskött

Camelina sativa är en växt med värdefull potential för grisnäring, som en källa till både olja och protein. Camelina innehåller nämligen exceptionellt höga nivåer av omega 3 och protein och kan användas som en alternativ, billigare, källa till omega-3-fettsyror och göra fläskkött “hälsosammare” för nischmarknader. Koncentrationer av omega 3/A-linolensyra i camelina är höga – så mycket som 38–40 %. Den innehåller även mycket naturliga tokoferoler (E-vitamin, 79 mg/100 g), den mest kraftfulla naturliga antioxidanten, vilket ökar camelinaoljans stabilitet och hållbarhet jämfört med andra oljor.

Resultaten som erhållits från flera studier med camelinaolja i odlingsgrisar (utförda av National & Research Development Institute for Biology and Animal Nutrition-IBNA i Balotesti, Rumänien) ger betydande bevis för fördelarna med camelinaolja som ett sätt att förbättra näringsvärdet hos fläskkött.

Nyligen genomfördes ett experiment på moderna hybridgrisar under 92 dagar för att utvärdera effekterna av camelinaolja på fläskköttets kvalitet. Den experimentella kosten innehöll 3 % camelinaolja som ersättning för en lika stor mängd kornmjöl. Experimentet ökade nivån av A-linolensyra till 4,22 procent i försöksfodret jämfört med 2,72 procent i kontrolldieten (utan camelinaolja).

Tillskottet av camelinaolja visade positiva effekter på köttkvaliteten i form av en märkbar ökning av nivån av den totala mängden fleromättade fettsyror, och speciellt i halten av A-linolensyra som var 4,93 och 3,38 gånger högre i musklerna hos de grisarna som fått camelinaolja jämfört med hos kontrollgrisarna.

De här resultaten tyder på att camelinaolja rik på fleromättade fettsyror (PUFA) i form av omega 3 har förmåga att påverka fettsyrahalten i fläsk. Som sådan verkar den vara en lämplig foderingrediens som fettkälla i grisdieter och kan även öka näringsvärdet på fläsk- och fläskprodukter, vilket kan ha fördelaktiga effekter även på människors hälsa. Och inte nog med det. Oljan kan användas i recept med fläsk också, som till den här läckra grillsåsen till Baby back-revbensspjäll:

Camelina ger mer näringsrikt griskött


BBQ-sås med honung och vitlök

4 msk camelinaolja

5 vitlöksklyftor, finhackade

1 schalottenlök, finhackad

1 lagerblad
2 msk äppelcidervinäger

2,5 msk honung

1 tsk vitlökspulver

4,5 dl tomatsås
havssalt och peppar

Gör så här: Värm camelinaolja i en kastrull på medelvärme. Tillsätt vitlök, schalottenlök och lagerblad. När löken är mjuk, tillsätt äppelcidervinäger och reducera i en minut eller två. Tillsätt honung och vitlökspulver och rör ihop. Tillsätt tomatsås och koka upp. Tillsätt sky från de tillagade revbenen. Salta och peppra efter smak. Minska värmen och låt sjuda i ca 20 minuter.

 

Källa: WATTAgNet.com
http://www.wattagnet.com/articles/15506-camelina-oil-enhances-the-nutritive-value-of-pig-meat

Recept lånat från:
http://threefarmers.ca

Vi är ett litet familjeföretag med lantbruk som huvudsyssla. Det hindrar oss inte från att ha en väldigt hög ambitionsnivå när det gäller att hitta trovärdiga studier/referenser kring olika användningsområden för vår camelina, med reservation för att fakta och forskningsrön ändras och uppdateras hela tiden. Har du frågor kring en referens, tveka inte att kontakta oss.