Camelina kan ersätta alla oljor
Smak, kokpunkt, och sammansättning gör att camelinaolja kan ersätta alla andra konventionella matlagningsoljor.
De flesta vet att olika matoljor har olika smak. Men de har även olika så kallad kokpunkt – den temperatur då en vätska kokar. Camelinaolja [https://www.camelinaofsweden.se/produkter/mat/] är känd för att vara stabil – alltså ha en hög kokpunkt. Ända upp till 245 °C. Det här gör att den går lika bra att använda i kalla såser och marinader som att steka, fritera och till och med grilla i.
Rätt balans av fettsyror
Camelinaolja är också känd för att ha höga nivåer av fleromättade fettsyror, som har många bevisade hälsofördelar [ https://www.camelinaofsweden.se/produkter/halsa/]. Studier har visat att dessa inte bara bygger på mängden fleromättade fettsyror. För ett optimalt näringsupptag måste även balansen mellan dessa vara optimal. Omega 3 och 6 konkurrerar nämligen om plats i kroppens celler. Får vi i oss för mycket omega 6 i förhållande till omega 3 kan det ha negativa hälsoeffekter. Vår camelinaolja har en helt unik, och nära på perfekt balans av fleromättade fettsyror bestående av ca 39 % omega 3, 17 % omega 6 och 14 % omega 9.
Det brukar heta att näringsämnen försvinner vid upphettning. Därför undrar många om det gäller även camelinaolja. Svaret är Nej! Det är inte bara mängden fleromättade fettsyror som påverkar en oljas stabilitet. Koncentrationen av gammatokoferol (en typ av E-vitamin) är också en viktig faktor, och camelinaolja är proppad med gammatokoferol! Faktum är att, näst avokadoolja, är camelinaoljan den stabilaste av alla kulinariska oljor – utan avokadooljans distinkta smak – camelinaolja har istället en rund, nötig läcker ton.
Mild smak och lång hållbarhet
Camelinaolja kan alltså ersätta alla matlagningsoljor som du vanligtvis använder. Och dess runda, milda och nötiga smak gör att du kan göra det utan att den övermannar övriga ingredienser smakmässigt. De höga nivåerna av tokoferoler i camelinaolja agerar också som antioxidanter och förlänger hållbarheten. Camelinaolja håller så länge som upp till två år, även i öppnad förpackning, om den förvaras rätt. Det innebär mörkt och svalt, antingen i rumstemperatur, eller i kylskåp (cameiljaolja kan stå kyld utan att ändra konsistens). Ja, och så är den ju ekologisk och KRAV-märkt också!