Camelina ger mer näringsrikt griskött

Camelina ger mer näringsrikt griskött

Camelina ger mer näringsrikt griskött

 

Camelina sativa är en växt med värdefull potential för grisnäring, som en källa till både olja och protein. Camelina innehåller nämligen exceptionellt höga nivåer av omega 3 och protein och kan användas som en alternativ, billigare, källa till omega-3-fettsyror och göra fläskkött “hälsosammare” för nischmarknader. Koncentrationer av omega 3/A-linolensyra i camelina är höga – så mycket som 38–40 %. Den innehåller även mycket naturliga tokoferoler (E-vitamin, 79 mg/100 g), den mest kraftfulla naturliga antioxidanten, vilket ökar camelinaoljans stabilitet och hållbarhet jämfört med andra oljor.

 

Resultaten som erhållits från flera studier med camelinaolja i odlingsgrisar (utförda av National & Research Development Institute for Biology and Animal Nutrition-IBNA i Balotesti, Rumänien) ger betydande bevis för fördelarna med camelinaolja som ett sätt att förbättra näringsvärdet hos fläskkött.

 

Nyligen genomfördes ett experiment på moderna hybridgrisar under 92 dagar för att utvärdera effekterna av camelinaolja på fläskköttets kvalitet. Den experimentella kosten innehöll 3 % camelinaolja som ersättning för en lika stor mängd kornmjöl. Experimentet ökade nivån av A-linolensyra till 4,22 procent i försöksfodret jämfört med 2,72 procent i kontrolldieten (utan camelinaolja).

 

Tillskottet av camelinaolja visade positiva effekter på köttkvaliteten i form av en märkbar ökning av nivån av den totala mängden fleromättade fettsyror, och speciellt i halten av A-linolensyra som var 4,93 och 3,38 gånger högre i musklerna hos de grisarna som fått camelinaolja jämfört med hos kontrollgrisarna.

 

De här resultaten tyder på att camelinaolja rik på fleromättade fettsyror (PUFA) i form av omega 3 har förmåga att påverka fettsyrahalten i fläsk. Som sådan verkar den vara en lämplig foderingrediens som fettkälla i grisdieter och kan även öka näringsvärdet på fläsk- och fläskprodukter, vilket kan ha fördelaktiga effekter även på människors hälsa. Och inte nog med det. Oljan kan användas i recept med fläsk också, som till den här läckra grillsåsen till Baby back-revbensspjäll:

 

Camelina ger mer näringsrikt griskött


BBQ-sås med honung och vitlök

4 msk camelinaolja

5 vitlöksklyftor, finhackade

1 schalottenlök, finhackad

1 lagerblad
2 msk äppelcidervinäger

2,5 msk honung

1 tsk vitlökspulver

4,5 dl tomatsås
havssalt och peppar

Gör så här: Värm camelinaolja i en kastrull på medelvärme. Tillsätt vitlök, schalottenlök och lagerblad. När löken är mjuk, tillsätt äppelcidervinäger och reducera i en minut eller två. Tillsätt honung och vitlökspulver och rör ihop. Tillsätt tomatsås och koka upp. Tillsätt sky från de tillagade revbenen. Salta och peppra efter smak. Minska värmen och låt sjuda i ca 20 minuter.

 

Källa: WATTAgNet.com
http://www.wattagnet.com/articles/15506-camelina-oil-enhances-the-nutritive-value-of-pig-meat

Recept lånat från:
http://threefarmers.ca