Skillnaden mellan kallpressad eller varmpressad olja

Skillnaden mellan kallpressad eller varmpressad olja

Camelina of Sweden är kallpressad olja, men vad betyder det? Vi reder ut begreppen och bjuder på ett smakrikt recept som funkar till det mesta! För även om orden gör ett bra jobb med att berätta vad det går ut på, är det inte alla som riktigt har koll på skillnaden mellan kall- och varmpressad olja. Så här ligger det till:

Varmpressad olja är vanligare än kallpressad. De flesta matoljor du hittar i dagligvaruhandeln är varmpressade. Det görs på rostade frön, och med hjälp av en industriell process som använder ångbehandling vid höga temperaturer. Det här gör fröna mjukare och utvinningsprocessen snabbare. Det är även vanligt att man tillsätter olika kemiska medel för att få ut så mycket olja från fröna som möjligt. Därefter raffineras oljan för att förbättra doft, smak och hållbarhet vilket ofta gör den neutralare i smaken, men också bidrar till att den förlorar lite av sitt näringsinnehåll och tappar sin naturliga färg.

Kallpressning är en mer hantverksmässig och därmed också skonsammare process. Då mals helt obehandlade frön samman på mekanisk väg vid låga temperaturer och oljan pressas långsamt ut. Den enda värme som uppstår (35 – 45 grader) kommer från friktionen som uppstår mellan fröna. Det här är en mycket mer tidskrävande metod än varmpressning – bara några få droppar per sekund utvinns – men slutresultatet får en djupare färg och bättre bevarad smak och näringsinnehåll (vitaminer och antioxidanter bl.a.). Vid kallpressning kvarstår alltid en liten mängd olja i fröna efter filtrering, som i vårt fall följer med i produktionen av vårt hälsosamma djurfoder Camelina pellets.

Om vissa kallpressade oljor brukar man säga att de härsknar snabbare och att man ska undvika att steka i dem, då de på grund av att de inte är raffinerade inte tål upphettning lika bra som sina varmpressade motsvarigheter. Men olja på camelina är faktiskt motståndskraftigare mot härskning än de flesta andra oljor1 och det går precis lika bra att steka i camelinaolja – den klarar upphettning till över 245 °C utan att tappa vare sig i smak eller i näringsinnehåll2 – som att använda den kall för att låta den somriga smaken komma fram i t ex salladsdressingar och dippsåser. Vi väljer alltså att kallpressa vår camelina för att få fram en högkvalitativ produkt som både klarar upphettning och har en karaktäristisk doft och smak. Den sistnämnda framträder tydligt i yoghurt och camelina-dippen nedan – minst lika fräsch till grönsaker som till sommarens grillade fisk eller kött. Prova så får du se!

Yoghurt- och camelina-dipp

Skillnaden mellan kallpressad eller varmpressad olja
Ingredienser:
• 2,25 dl naturell yoghurt
• 4 msk Camelina of Sweden
• 1–2 vitlöksklyftor
• färsk dill eller gräslök efter smak, hackad
• havssalt efter smak

Gör så här:
Blanda alla ingredienser i en skål. Servera tillsammans med rädisor, selleri, morot, körsbärstomater, broccoli, blomkål, skivad gurka eller andra favoritgrönsaker. För ännu mer karaktär, blanda i lite färskriven pepparrot i yoghurten

Referenser:
1. https://www.ecowatch.com/6-reasons-why-you-should-try-camelina-oil-today-1882105650.html
2. https://www.veghealth.com/nutrition-tables/Smoke-Points-of-Oils-table.pdf

Källor:
Om kall- och varmpressningstekniker generellt: http://sabygardingaro.se/kall-eller-varmpressad/ som i sin tur hänvisar till http://www.svenskraps.se/se/index.asp som källa, http://www.livestrong.com/article/145529-what-is-cold-pressed-oil/