Camelina – functional food på riktigt

Camelina – functional food på riktigt

Camelina – functional food på riktigt

Functional food, mervärdesmat på svenska, dök upp i Japan på 1980-talet. Och hur mycket mer funktionell mat kan man få än camelinaolja? Men regelverket kring begreppet är mer komplicerat än det kan låta. En svensk definition lyder ”livsmedel som är utvecklade för att ge en specifik fysiologisk hälsoeffekt utöver de näringsämnen som redan finns naturligt i livsmedlen vi äter ”. En engelsk, snarlik, definition är ”ett livsmedel som ges ytterligare en eller fler funktioner (ofta hälsoförhöjande eller sjukdomsförebyggande) genom att man adderar nya ingredienser eller mer av existerande ingredienser”. Några exempel på det här kan vara t ex mjölksyrebakterier, fettsyror från t ex fiskolja eller fibrer med påvisbara hälsoeffekter.

I båda fallen läggs stor vikt vid att effekten ska vara vetenskapligt bevisad för att tillverkare ska kunna använda hälsopåståenden i sin marknadsföring av produkten. För att ett hälsopåstående ska godkännas enligt svenska lagar och regler krävs 1) att ett allmänt erkänt samband mellan kost och hälsa nämns och att 2) näringsinnehållet kopplas samman med detta. För att kalla sig mervärdesmat måste produkten också ha en (via klinisk prövning av antingen KPL Good Food Practice i Göteborg eller Functional Food Centre i Lund) vetenskapligt bevisad effekt och vara godkänd av Swedish Nutrition Foundation. Då kan den få en s.k. hp-märkning som visar att produkten är just en functional food. Till dags dato finns endast fyra produkter som har klarat den här granskningen, en hårdost, en fruktdryck, ett matfett och en yoghurt.

Camelina – functional food på riktigt

I samtliga de här fallen handlar det om produkter som tillförts något för att bli mer hälsosamma. Men camelinaolja då, den innehåller ju mängder av hälsoförhöjande ämnen (omega 3, 6 och 9, E-vitamin bl.a.) precis som den är, utan att man behöver tillsätta något. Att det dessutom är ämnen vars hälsoeffekter finns bevisade i otaliga vetenskapliga studier tycker vi räcker bra för att camelinaolja mycket väl skulle kunna kvalificera inte bara som denna generations functional food eller mervärdesmat utan t.o.m. nästas!

Vill du se en artikel från International Journal of PharmTech Research som går igenom den kemiska sammansättningen, de medicinska effekterna och odling av Camelina (Camelina sativa) kan du kika här och vill du veta hur en så funktionell olja kan tänkas smaka, får du helt enkelt köpa en flaska och prova själv! Återförsäljare och andra beställningsmöjligheter hittar du här.

 

Källor:

Wikipedia

https://sv.m.wikipedia.org/wiki/Merv%C3%A4rdesmat

https://en.m.wikipedia.org/wiki/Functional_food

Perspektiv ­– Information om socker och näring

http://perspektiv.nu/sv/artiklar/functional-foods-%E2%80%93-vart-ar-utvecklingen-paa-vag.aspx?PID=23

http://www.doktorn.com/artikel/functional-food-%E2%80%93-f%C3%A5gel-fisk-eller-mittemellan

0 Kommentarer

Lämna en kommentar

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *