Camelina gör färskost nyttigare
Camelina gör färskost nyttigare, visar tester av de fysikalisk-kemiska, mikrobiologiska och sensoriska effekterna av fleromättade fettsyror i färskost.
Forskningsresultaten publicerades tidigare i år i International Journal of Food Sciences and Nutrition, en unik tidskrift som behandlar ämnen som inverkan av näringsvetenskap på livsmedelsutveckling, näringsmässiga konsekvenser av livsmedelsförädling, användning av bioteknik i livsmedelsvetenskap m.m.
I den aktuella studien testades fem olika vegetabiliska oljor: camelinaolja (Camelina sativa), snokörtsolja (Echium plantagineum), linfröolja, hallonolja och svartvinbärsolja. Målet med studien var att försöka se om det gick att öka koncentrationen av PUFA (Poly Unsaturated Fatty Acids, fleromättade fettsyror på svenska), särskilt kortkedjade, fleromättade fetter från växtriket i form av a-linolensyra (ALA), den viktigaste omega-3-fettsyran av vegetabiliskt ursprung. De fysikalisk-kemiska och mikrobiologiska egenskaperna hos ostarna utvärderades efter en och tre dagars mognad vid 4 ° C, medan konsumentuppskattningen utvärderades i slutprodukten tre dagar efter mognad. Då uppvisade ostarna med tillsats av camelinaolja och snokörtsolja de högsta bibehållandet av PUFA (mest ALA) jämfört med linfrö-, hallon- och svartvinbärsoljorna.
Tillsättandet av olja visade mindre effekter på de fysikalisk-kemiska egenskaperna hos osten. När det gäller konsumentuppskattning visade utvärderingen att alla färskostarna sensoriskt (smak, doft, konsistens) ansågs som acceptabla.
Slutsats? Camelinaolja är inte bara ett närings- och smakrikt livsmedel i sig, den kan också användas för att göra andra livsmedel både mer hälsosamma och mer välsmakande. Prova i en tomatsallad med får- eller getost!
Ingredienser:
4 stora, mogna tomater
½ dl camelinaolja
½ dl blandade, hackade örter – bladpersiljeblad, gräslök (med blommor om tillgängliga), finhackad basilika (med blommor om tillgängliga).
½ tsk korianderfrön
½ tsk färskmalna svartpepparkorn
färskmalet salt
2,5 dl riven, mogen får- eller getmjölksost
Gör så här:
Skölj och torka av tomaterna. Skiva och arrangera dem på fatet. Ringla camelinaoljan över. Fördela sedan de hackade örterna och blommorna och mal korianderfrö, peppar och salt över tomaterna. Riv osten på ett rivjärn eller med hjälp av en mandolin, och fördela den jämnt över tomaterna. Du kan servera salladen direkt, men för att smakerna ska gifta sig ordentligt, låt den stå övertäckt 1–2 timmar i rumstemperatur innan servering.
Källa:
http://www.tandfonline.com/doi/full/10.1080/09637486.2017.1301891
Recept lånat från:
http://marxfood.com/tomato-salad-with-camelina-oil-sheep-cheese/