Därför försvann camelina
Därför försvann camelina
Många frågar oss, med tanke på vilken mångsidig gröda det är, varför man slutade odla camelina i Sverige. Svaret är en liten del av svensk jordbrukshistoria. I äldre tiders åkrar, med öppen jord som bearbetades regelbundet utan kemisk ogräsbekämpning, trivdes även lite mer konkurrenssvaga arter som oljedådra eller camelina sativa, av vissa benämnda som ogräs. Men sedan kom industrialiseringen, kraven på skördarnas storlek ökade och ogräsen blev till en olägenhet för jordbrukarna. De konkurrerade ju med grödan om näring och vatten, vilket minskade skördarna. Vid den här tidpunkten blev också begreppet ”ogräs” vedertaget som samlingsnamn på alla de oönskade arter som växte i åkrar och trädgårdsland. Genom att plöja djupare, effektivisera utsädesrensning och bespruta åkrarna med växtgifter (herbicider) blev camelina, tillsammans med en mängd andra arter som riddarsporre, åkersyska och blåklint som tidigare utgjort förhållandevis vanliga inslag på åkrar och ängar, istället sällsynta. Och för den som satsade på att odla just oljeväxter kom snart andra alternativ som var enklare att odla i stor skala – ofta med hjälp av genmanipulation.
Därför känns det så klart extra bra för oss att återintroducera camelina i den moderna jordbrukshistorian och odla den i så pass stor skala att vi kan dela med oss av den här örtens många fördelar. Ett enkelt sätt att upptäcka dem, och camelinaoljans karaktäristiska smak, är att göra ett hemmagjort smör. Snabbt, enkelt, lättbrett och helt fritt från mjölk. Receptet ser du här nedanför.
Camelinasmör
Ingredienser:
75 gram kokosfett
1,25 dl camelinaolja
1 tsk salt (minska saltmängden för mer neutral smak)
Gör så här:
Blanda kokosfettet och camelinaoljan. Tillsätt salt. Låt stelna i kylen