Fågel fisk eller camelina? Var vi står i debatten

Fågel fisk eller camelina? Var vi står i debatten om animaliska och vegetabiliska fettsyror?

Jo, när vi berättar för nyfikna om camelinaolja pratar vi mycket om fleromättade fettsyror. Camelinaolja är ju fulladdad med den. Den innehåller faktiskt lika mycket omega 3 som ett gram fiskolja!1 . När vi gör det får vi ibland frågor. Kan kortkedjade, fleromättade fetter från växtriket (ALA) verkligen kan mäta sig hälsofördelsmässigt mot långkedjade (DHA och EPA) från fet fisk?  Särskilt vildfångad sådan?  Är det inte så att det sistnämnda ändå är bättre? Om det tvista de lärde brukar vi svara då, och klargöra vår ståndpunkt så här:

Camelinaolja innehåller en väldigt hög koncentration av ALA

Vi vet att det finns forskning som säger följande: Den mängd ALA från växtriket som kroppen kan omvandla till DHA och EPA räcker inte för att mäta sig hälsomässigt mot DHA och EPA som man kan få i sig direkt från animaliska fleromättade fetter. Men vi vet också att just camelinaolja innehåller en väldigt hög koncentration av ALA (36,8 – 40,8 %2), jämfört med andra källor. Kroppens förmåga att omvandla ALA till DHA och EPA varierar beroende på kön, ålder och övrig kost. Sedan är ju camelinaolja rik på E-vitamin (antioxidanter)3 som gör gott för hjärta, kropp och knopp. Lägg till det att det finns de som säger att utvinnande av omega 3-fetter från fisk och skaldjur bidrar till en onödig miljöpåverkan och utarmning av våra hav. Dessutom finns en hel del vegetarianer som är glada att det växtbaserade alternativet finns. Vi brukar nöja oss med att säga så här: Både vegetabiliska och animaliska fleromättade fetter är viktiga för den som vill äta hälsosamt. i slutändan är upp till var och en att avgöra vilket man väljer.

Camelinafält Björksund

 

  1. ”Diet for a painfree life”, Dr Harris H. McIlwain och Dr Debra Fulghum Bruce.
  2. Camelina oil in human nutrition JOSEF ZUBR The Royal Veterinary and Agricultural University Department of Agricultural Sciences Bülowsvej 13 Frederiksberg, 1870, Denmark
  3. Enligt analys av omega 3-innehållet i vår egen camelina utförd av QUACS ltd. Quality assurance and control systems, http://www.qacslab.com