Camelinaolja kan skydda mot fria radikaler

,

Camelinaolja kan skydda mot fria radikaler, men hur, och vad betyder det där med att radikalerna är fria egentligen? Jo, camelinaolja är fulladdad med E-vitaminer, även kända som tokoferoler eller antioxidanter, kemiska molekyler som kan ”fånga in” fria syreradikaler som bildas i kroppen. De här fria radikalerna bildas när syret vi andas in omsätts i kroppen. Det är en helt naturlig process, men om radikalerna blir för många kan de orsaka s.k. oxidativ stress som kan ha en negativ inverkan på kroppen, speciellt i kombination med andra yttre faktorer som t.ex. tobaksrök, luftföroreningar, UV-strålning, stress, alkohol och dålig kosthållning.

 

Antioxidanter får vi i oss från det vi äter. De finns t ex i blåbär, grönt te, gurkmeja, jordgubbar, lingon, nötter, svarta vinbär samt örter och kryddor, men även i kaffe och vin. Samtidigt som forskning visar att en idealisk kosthållning kan ge oss ett tillskott av hela 200-250 mg antioxidanter varje dag (”5 om dagen”), visar den också att många svenskar skulle må bra av ett dagligt extratillskott av antioxidanter. Varför inte då från E-vitaminrik camelinaolja? Testa det här härliga salladsreceptet med grönkål – också den laddad med antioxidanter – men även C-vitamin, kalcium och järn, och en rejäl dos omega 3!

 

Källor:

Livsmedelsverket.se, Immun.se och Netdoktor.se

 

Vinterkålsallad med camelinaolja

2 huvudrättsportioner

 

Kan avnjutas som för- eller huvudrätt. Tricket är att skära kålen tunna nog för oljan, citronen och saltet att tränga in och mjuka upp den.

 

4 msk soltorkade tomater, blötlagda (se tips nedan)

1 grönkålshuvud, tunt skivat

3 msk camelinaolja

2 msk färsk citronsaft

¼ tsk fint havssalt

1 dl fint skivad röd paprika

4 msk valnötter,

3 msk hampfrön, uppdelade

2 msk russin

en liten avokadokub

1 dl fint skivat äpple

 

Gör så här:

  1. I en skål, mixa grönkål, camelinaolja, citronsaft och salt väl. Ställ åt sidan och låt marinera i 5-10 minuter.
  2. Blanda marinerad grönkål med blötlagda, soltorkade tomater, röd paprika, valnötter, 2 msk hampfrön, russin och avokadokuben, med en kopp tahinidressing med citron.
  3. Fördela grönkålssallad på två tallrikar och garnera med några stänk tahinidressing, hampafrön och toppa med det fint skivade äpplet. Servera genast.

 

Tips:

För att blötlägga de soltorkade tomaterna, lägg dem i en skål och häll över en kopp varmt vatten. Täck, ställ åt sidan och låt dra i 30 minuter. Häll av vattnet.

 

0 Kommentarer

Lämna en kommentar

Want to join the discussion?
Dela med dig av dina synpunkter!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *