Camelinaolja kan skydda mot fria radikaler
Camelinaolja kan skydda mot fria radikaler, men hur, och vad betyder det där med att radikalerna är fria egentligen? Jo, camelinaolja är fulladdad med E-vitaminer, även kända som tokoferoler eller antioxidanter, kemiska molekyler som kan ”fånga in” fria syreradikaler som bildas i kroppen. De här fria radikalerna bildas när syret vi andas in omsätts i kroppen. Det är en helt naturlig process, men om radikalerna blir för många kan de orsaka s.k. oxidativ stress som kan ha en negativ inverkan på kroppen, speciellt i kombination med andra yttre faktorer som t.ex. tobaksrök, luftföroreningar, UV-strålning, stress, alkohol och dålig kosthållning.
Antioxidanter får vi i oss från det vi äter. De finns t ex i blåbär, grönt te, gurkmeja, jordgubbar, lingon, nötter, svarta vinbär samt örter och kryddor, men även i kaffe och vin. Samtidigt som forskning visar att en idealisk kosthållning kan ge oss ett tillskott av hela 200-250 mg antioxidanter varje dag (”5 om dagen”), visar den också att många svenskar skulle må bra av ett dagligt extratillskott av antioxidanter. Varför inte då från E-vitaminrik camelinaolja? Testa det här härliga salladsreceptet med grönkål – också den laddad med antioxidanter – men även C-vitamin, kalcium och järn, och en rejäl dos omega 3!
Källor:
Livsmedelsverket.se, Immun.se och Netdoktor.se
Vinterkålsallad med camelinaolja
2 huvudrättsportioner
Kan avnjutas som för- eller huvudrätt. Tricket är att skära kålen tunna nog för oljan, citronen och saltet att tränga in och mjuka upp den.
4 msk soltorkade tomater, blötlagda (se tips nedan)
1 grönkålshuvud, tunt skivat
3 msk camelinaolja
2 msk färsk citronsaft
¼ tsk fint havssalt
1 dl fint skivad röd paprika
4 msk valnötter,
3 msk hampfrön, uppdelade
2 msk russin
en liten avokadokub
1 dl fint skivat äpple
Gör så här:
- I en skål, mixa grönkål, camelinaolja, citronsaft och salt väl. Ställ åt sidan och låt marinera i 5-10 minuter.
- Blanda marinerad grönkål med blötlagda, soltorkade tomater, röd paprika, valnötter, 2 msk hampfrön, russin och avokadokuben, med en kopp tahinidressing med citron.
- Fördela grönkålssallad på två tallrikar och garnera med några stänk tahinidressing, hampafrön och toppa med det fint skivade äpplet. Servera genast.
Tips:
För att blötlägga de soltorkade tomaterna, lägg dem i en skål och häll över en kopp varmt vatten. Täck, ställ åt sidan och låt dra i 30 minuter. Häll av vattnet.
Lämna en kommentar
Want to join the discussion?Dela med dig av dina synpunkter!