Nu är camelina godkänt i kanadensiskt hönsfoder

camelina godkänt i kanadensiskt hönsfoder

Nu är camelina godkänt i kanadensiskt hönsfoder.
Upp till 10 % camelinamjöl har CFIA, Canadian Food Inspection Agency, givit grönt ljus för i värphönsfoder. Som vi har rapporterat tidigare godkändes införandet av upp till 12 % kallpressad camelinamjöl i foder för broilerkycklingar 2015. Nu har turen alltså kommit till kanadensiska värphöns – och således ägg!

Camelina är en rik källa till omega-3 och omega-6-fettsyror. När det kallpressade camelinamjölet adderas till deras diet ger det inte bara friskare hönor, producenterna kan även sälja deras ägg som fettsyraberikade. Dessutom gör införandet av camelinamjöl i fodret att en del av de vitamintillskott som annars måste tillsättas till hönsfoder kan minskas.

Nu pågår arbetet för fullt för att få camelina-cake godkänt för användning i foder för mjölkkor samt för olika laxfiskar. Förhoppningen är att, inom en inte allt för avlägsen framtid, kommer flera miljoner tunnland av kanadensisk jordbruksmark att vara dedikerad till odling av camelina. Heja Kanada säger vi, och bjuder på ett recept på klassiskt kanadensiskt Bannock Bread, en sorts glödkaka som också kan lagas på spisen och ätas som den är, eller dekoreras med icing och socker, som doughnuts.

 

bannock-bröd med camelinaolja

Bannock-bröd

Ingredienser:
– 5 ½ dl vetemjöl
– 2 tsk bakpulver
– ½ tsk salt
– ½ tsk socker
– 3 msk camelinaolja
– 2,25 dl kallt vatten

Gör så här:
1. Vispa ihop de torra ingredienserna i en medelstor skål. (Degen kan förberedas i förväg och förvaras i en ziplock-påse eller annan lufttät behållare tills den ska användas.)
2. Rör i fettet och häll i vatten långsamt under omrörning, tills en fast deg har bildats. Du kanske inte behöver använda allt vatten.
3. Knåda degen i en minut eller två och ställ åt sidan för att jäsa i minst 30 minuter.
4. Dela upp degen i mindre bitar och platta ut till små runda skivor, ca 5 cm i diameter. Stek i en smord stekpanna på medelvärme i ca 20 minuter eller tills bröden här helt genomstekta och vänd efter halvat tiden så att de får färg på båda sidorna.

Recept och matbilder lånade från:
https://www.buzzfeed.com/perpetua/canadian-foods?utm_term=.rwn95revP#.eanVz8grp