Hälsosamma fetter i odlad lax halverade

, , ,

fetter i odlad lax

Hälsosamma fetter i odlad lax halverade

Anledningen är förändringar i vad den här annars så omega 3-rika fisken äter. Detta enligt en undersökning i tidskriften Scientific Reports som analyserade nivåerna av omega 3 i 3 000 odlade skotska laxar mellan 2006 och 2015.

 

Omega 3 rekommenderas av läkare för att bekämpa t ex hjärtsjukdomar, diabetes och artrit. Den sägs också hjälpa hjärnans utveckling hos barn, och många äter t ex lax för att säkerställa att de får i sig fullgott med den här essentiella fettsyran. Tyvärr visar forskning att, även om odlad lax fortsatt är en bra källa till omega 3 (endast makrill innehåller mer), så har nivåerna sjunkit på grund av att fodret som används i dag till största del består av soja, rapsolja och andra vegetabiliska ingredienser som inte innehåller samma höga nivåer av hälsosamma fettsyror som marina (från t ex ansjovis och fiskmjöl).

 

Samtidigt ökar inköp av odlad lax med hela 550 procent i Storbritannien. 2013 passerade den räkor som den mest populära fisken i världen och i dag står lax för 17 % av det totala omsatta värdet av fisk och skaldjur. Därför pågår jakten på alternativa vegetabiliska källor till fiskfoder, och forskare tittar bland annat på camelina, som ju är en väldigt omega 3-rik vegetabilie, som ett alternativ till andra både vegetabiliska och marina källor. Så, vill du säkerställa att du får i dig dagsbehovet av omega 3 kan du ta 2 tsk camelinaolja varje dag eller, eftersom lax är både nyttigt och gott, varför inte kombinera dem båda som i receptet på härlig lite sötsur laxmarinad här intill?

 

Källa: http://www.dailymail.co.uk/health/article-3826135/Healthy-fats-farmed-salmon-HALVED.html

 

Laxmarinad

 

Ingredienser:

ca 2 ½ dl sojasås

9 msk camelinaolja

1 tsk ingefära

1 msk vitlök, hackad

3 msk senapspulver

¼ tsk svartpeppar

1-2 msk honung

Saften av en citron

 

Gör så här:

Blanda alla ingredienser och häll över laxfiléer eller biffar. Marinera i minst 4 timmar och upp till 24 timmar före tillagning. Grilla eller halstra.

 tillaga lax med camelinaolja