Camelinaolja ger dagsbehovet av omega 3
Camelinaolja ger dagsbehovet av omega 3.
Japp, 1-2 tsk camelinaolja, mer än så behövs inte för att få i dig all omega 3 du behöver varje dag. Dessutom smakar det gott! Lägg till det att oljan är närodlad och KRAV-märkt och alldeles fantastisk i matlagning, så har du flera hälsosamma, miljövänliga och välsmakande förutsättningar för att maximera ditt intag av fleromättade fetter med hjälp av camelinaolja. Lagar du dessutom rätter med andra omega 3-rika råvaror som t ex naturbeteskött, lax, sill, makrill, ansjovis, böckling, sardiner, alger, valnötter, linfrön m.m, kan räcker det med den lägre ”dagsdosen”.
Räknar du sedan på vad det kostar att köpa fiskeoljekapslar (ca 200-400 kr för 120-180 st) som du ska äta 1-2 av varje dag för att få dagsbehovet av omega 3 och jämför det med de 120 kr som det kostar för för 250 ml el. 50 tsk camelinaolja (dagsbehovet av omega 3 i 50 dagar) så går det ungefär på ett ut, med den stora skillnaden att omega 3 från camelinaolja inte påverkar världshavens fiskbestånd. Visste du att det går åt ungefär 600 sardiner för att producera en burk kapslar med omega 3 från fiskolja2?). Där har du ännu ett miljömässigt argument för att omega 3-ladda med camelinaolja!
- Svenska Näringsrekommendationerna (SNR).
- http://simrisalg.se
Lax i ugn med getost, spenat, valnötter och camelina
4 portioner
Ingredienser:
1 kg laxfilé
150 g getost
2,5 dl babyspenat, grovhackad
6 champinjoner, skivade
1 knapp dl torkade tranbär
4 msk camelinaolja
2 msk valnötter, grovt hackade
salt och peppar efter smak
Gör så här:
- Värm ugnen till 175° och olja en ugnsfast form.
- Gör ett snitt på längden utefter hela laxfilén, utan att skära hela vägen igenom. Öppna filén som en bok.
- Placera getost på en sida av filén, addera den grovhackade spenaten. Ringla camelinaolja över.
- Vik ihop filén och se till att fyllningen är fixerad inuti. Täck filén med skivade champinjoner, tranbär och nötter.
- Ringla camelinaolja över filén. Krydda med salt och peppar. Täck med aluminiumfolie och grädda i 20 till 25 minuter eller tills laxen bleknar.