Camelina of Sweden är KRAV-märkt!

,

Camelina of Sweden är KRAV-märkt

 

Camelina of Sweden är KRAV-märkt!

 

Eftersom vi, stolt, kan säga att vi är KRAV-märkta tänkte vi förklara vad den märkningen innebär, så att det inte råder några tvivel nästa gång du köper en flaska Camelina of Sweden camelinaolja. Antalet märkningar på våra livsmedel har nämligen exploderat och det är inte alltid lätt att ha full koll på exakt vad de betyder. KRAV ekonomisk förening är en svensk organisation som bildades 1985, först som en ideell förening. Deras uppgift är att få till stånd ökad ekologisk odling, djurhållning, hållbart fiske och förädling genom att tillhandahålla regler, kontroll och märkning av ekologiska produkter. Bland föreningens medlemmar finns LRF, Arla, Coop, Ica, Lantmännen, m.fl., men även Djurens rätt, Fältbiologerna och Svenska Naturskyddsföreningen. Och så vi då!

Ekologisk grund med hög omsorg

KRAV-märket visar att en vara är producerad på ekologisk grund med extra höga krav på djuromsorg, hälsa, socialt ansvar och klimatpåverkan. I vårt fall att vår camelina odlas miljövänligt utan kemiska bekämpningsmedel, konstgödsel eller genmodifiering, att vår camelinaolja inte innehåller konstiga tillsatser eller har producerats med GMO, och att vi som odlare har en schysst arbetsmiljö. För det som skiljer KRAV från EUs minimiregler för ekologisk produktion, märkningen EU-ekologisk, är just social hänsyn och klimat, samt mer långtgående regler för till exempel djuromsorg. KRAV har helt enkelt tuffare regler och vi är såklart väldigt stolta att Camelina of Sweden är KRAV-märkt!

 

Mer om KRAV läser du på krav.se Och vill du laga något helt och hållet KRAV-märkt kan du testa receptet nedan till nästa höstmiddag:

Rotfruktsgratäng
6 portioner

Camelina of Sweden är KRAV-märkt

Ingredienser:
400 g KRAV-märkt sötpotatis
400 g KRAV-märkt potatis
400 g KRAV-märkt palsternacka
3 KRAV-märkta vitlöksklyftor
5 dl KRAV-märkt vispgrädde
1 dl vatten (finns faktiskt kravmärkt om du vill renodla)
2 dl KRAV-märkt lagrad ost
KRAV-märkt camelinaolja till formen
örtsalt och svartpeppar (finns inte KRAV-märkta, men väl med EU-märkning)

Gör så här:
1. Sätt ugnen på 225 grader.
2. Skala och skiva rotfrukterna i tunna skivor.
3. Hacka vitlöksklyftorna.
4. Smöra eller olja en ugnsfast form.
5. Varva rotfrukterna och vitlöken i formen. Salta och peppra lite mellan varven.
6. Blanda vispgrädden och 1 dl vatten, häll i formen. Toppa med den rivna osten.
7. Grädda i ugnen tills rotfrukterna har blivit mjuka och gratängen fått en fin yta, cirka 45 minuter.

Recept lånat från:
www.krav.se