Camelinaolja är stabilare än många andra oljor

,

Camelinaolja är stabilare än många andra oljor
Stabilare än många andra oljor

Camelinaolja har längre hållbarhet än de flesta andra vegetabiliska oljor. Anledningen är bla att den är rik på E-vitamin som skyddar den från härskning. Alfa- och gammatokoferoler kallas de två sorters E-vitamin som förekommer rikligt i camelinaolja och alltså inte bara är gynnsamma för kroppen, utan gör camelinaoljan så stabil (E-vitaminkoncentrationen i camelinaolja är ca 80mg/100 g). Det här gör att en öppnad flaska camelinaolja kan förvaras upp till 18 eller t o m 24 månader utan att tappa i vare sig kvalitet eller smak1. Det kan jämföras med linfröolja som härsknar relativt fort och helst ska konsumeras inom en månad efter det att flaskan har öppnats2. Så, du kan med gott samvete öppna en ny flaska camelinaolja och prova på den här höstiga salladen!

Vildris- och kikärtssallad

6 portioner

Ingredienser:
2,5 dl vildris (blötlägg över natten)
1 L, gärna hemmagjord, buljong på nöt, kyckling eller grönsaker
1 burk kikärter, avrunna och sköljda
2 färska tomater, tärnade
1 dl skivad vitlök
1 dl engelsk gurka, tärnad
1 dl torkade tranbär
1 dl rostade pinjenötter, eller rostade skivade mandlar
0,5 dl hackade torkade aprikoser
0,5 dl grovt hackade färska myntablad
5 msk vegetabilisk olja
3 msk camelinaolja
2 msk hasselnötsolja
3 msk sherryvinäger eller rödvinsvinäger
2 tsk socker eller lönnsirap eller honung
1/2 tsk Dijonsenap

Gör så här:
Låt det blötlagda riset rinna av sköljd det sedan. Koka upp buljongen i en medelstor kastrull, tillsätt vildris. Sänk värmen och låt sjuda underlock ca 45 minuter, eller tills riset börjar bli mjukt och all vätska har absorberats. Ställ åt sidan för att svalna.

I en stor salladsskål, varva de sköljda kikärter, tärnade tomater, skivad vitlök, tärnad gurka, torkade tranbär, rostade nötter, hackade torkade aprikoser och färsk mynta. Tillsätt det kylda riset.

Till dressingen vispa ihop camelinailja, hasselnötsolja, sherryvinäger, socker och dijonsenap. Häll dressingen över salladen och blanda väl. Krydda med salt och peppar. Smaka av och krydda mer vid behov.

Källor:
1. Oil health benefits
http://oilhealthbenefits.com/camelina-oil/
2. Ecowatch
http://www.ecowatch.com/6-reasons-why-you-should-try-camelina-oil-today-1882105650.html
Recept lånat från:
https://rosieschwartz.com/