Camelinaolja i Dagens Nyheter!

Camelinaolja i Dagens Nyheter

Camelinaolja i Dagens Nyheter! Camelinaolja ”bubblar” hos både hälsointresserade och på finkrogen! I senaste Dagens nyheter SportHälsa bjöd Jesper Falk, köksmästare på Prinsen på sallad med rikligt med camelina. Jespers ”Lyxig tonfisksallad med anchomajonnäs”, hade camelinaolja i allt från stekpannan som tonfisken stektes i, till salladen och majonnäsen som serverades till.

Härliga recept med Camelinaolja i Dagens Nyheter

I artikeln om Camelinaolja i Dagens Nyheter lyfte han även upp camelinaoljans närapå perfekta, och helt unika, balans av omega 3, 6 och 9, att 1-2 tsk ger dagsbehovet av omega 3 samt oljans höga koncentration av E-vitamin. Vi vet att allt fler kockar anammar en hälsosammare linje när det gäller allt från råvaror till smaksättning, och hoppas att de också ska få upp ögonen för camelinaoljans välgörande egenskaper och nötigt goda smak.

Här nedanför ser du Jespers recept.  Fler recept hittar du på www.sporthalsa.se

LYXIG TONFISKSALLAD MED ANCHOMAJONNÄS
Recept, text och bild: Jesper Falk, köksmästare på anrika Restaurang Prinsen

Camelina är en mycket bra matolja

Ingredienser:

Anchomajonnäs
100 g blötlagd anchochili
1 vitlöksklyfta
1 ½ msk cherryvinäger
1 msk dijonsenap
2 st äggulor
2 dl camelinaolja
salt och svartpeppar

Tonfisk
150 g tonfiskfilé
2 msk camelinaolja
Salt och svartpeppar

Sallad
100 g romansallad
50 g bladsallad (ruccola och spenat)
1 msk camelinaolja
salt och peppar
1 kokt ägg
1 msk taggiasca-oliver
50 g cocktailtomater
½ lila morot
2 st gröna sparrisar
1 msk camelinaolja
2 krm flingsalt

Gör så här:

Anchomajonnäs
Börja med att blötlägga anchochilin tills den blir mjuk. Skala vitlöksklyftan och lägg ner den i en mixer tillsammans med halva satsen cherryvinäger och tillsätt anchochilin. Mixa sedan till en slät kräm, om det blir stabbigt kan man tillföra några droppar vatten. Slå sedan en majonnäs på resterande ingredienser. Rör ner anchokrämen i majonnäsen försiktigt. Krydda med salt och peppar efter tycke och smak.

Sallad
Koka ägget, skala och dela. Blanda romansalladen med bladsalladen, oljan och kryddorna. Lägg upp salladen och ägget på en tallrik. Dela cocktailtomaterna och hyvla den lila moroten på längden. Toppa salladen med dessa ingredienser och oliverna. Fräs den gröna sparrisen i oljan på hög värme i cirka 1 minut. Lägg upp den på tallriken intill salladen och strö på flingsaltet.

Tonfisk
Salta och peppra tonfisken efter tycke och smak, stek den sedan i oljan på hög värme eller grilla ca. 40 sekunder per sida så att den behåller den vackra rosa färgen i mitten. Låt vila någon minut och skär sedan upp tonfisken i ca 75 mm tunna skivor. Häll önskad mängd anchomajonnäs på tallriken och lägg upp den ljumma, skivade tonfisken.

Camelinaolja i Dagens Nyheter