Alla matlagningsoljor kan ersättas med camelina

, ,

 

matlagningsoljor

Kokpunkt, smak och sammansättning gör att camelinaolja kan ersätta alla matlagningsoljor. Olika oljor har olika stark smak och olika kokpunkt – den temperatur då en vätska kokar. Camelinaolja är känd för att vara stabil – alltså ha en hög kokpunkt.

Men den är också känd för sina höga nivåer av fleromättade fettsyror (34 % till 38 % omega 3) och eftersom det brukar heta att näringsämnen försvinner vid upphettning undrar många om det gäller även camelinaolja. Svaret är Nej! För det är inte bara mängden fleromättade fettsyror som påverkar en oljas stabilitet. Koncentrationen av gammatokoferoler (en typ av E-vitamin) är också en viktig faktor, och camelinaolja är proppad med gammatokoferol! Faktum är att, näst avokadoolja, är camelinaoljan den stabilaste av alla kulinariska oljor – utan avokadooljans distinkta smak.

Matlagninsgoljor får inte övermanna smaker

Och det är just därför camelinaolja kan ersätta alla matlagningsoljor du använder, utan att du behöver vara rädd för att den ska övermanna andra ingredienser smakmässigt. Den är perfekt för dipper, marinader och dressingar, men även för att sautera, steka, rosta och till och med fritera i. De höga nivåerna av tokoferoler i camelinaoljan agerar också som antioxidanter och förlänger hållbarheten. Camelinaolja håller i 24 månader från pressningsdagen om den förvaras rätt. Och det innebär mörkt och svalt, antingen i rumstemperatur, eller i kylskåp (cameiljaolja kan stå kyld utan att ändra konsistens).

kammussla tillagad med camelinaolja

Prova själv får du se, kanske för att bryna kammusslor.

Ingredienser

2 msk camelinaolja

8 stora pilgrimsmusslor, klappade torra

2 teskedar osaltat smör

1 citron, zestad och pressad

salt och peppar, efter smak

 

Gör så här:

1.Värm en matsked camelinaolja i en stor kastrull på hög värme.

  1. När oljan är varm, placera kammusslorna i pannan och bryn på båda sidor i ca 2 minuter.
  2. När musslorna är brynta, tillsätt smöret i stekpannan, dra ned till låg värme, luta pannan mot dig och ös det smälta smöret över dem i 1 minut.
  3. Överför kammusslorna på en pappershandduk för att suga upp överflödig olja.
  4. Servera med t ex rostade Bosc-päron och picklad zucchini.

 

Kokpunkter för olika matlagningsoljor:

Avokadoolja – Kokpunkt: 249-271˚C (480-520˚F)

Camelinaolja – Kokpunkt: 246˚C (475˚F)

Soja- och majsolja – Kokpunkt: 232-238˚C (450-460˚F)

Rapsolja – Kokpunkt: 204˚C (400˚F)

Olivolja – Kokpunkt: 177-210˚C (350-410˚F)

Kokosolja – Kokpunkt: 177˚C (350˚F)

 

Källor:

http://oilhealthbenefits.com/camelina-oil/

http://eatnorth.com/

 

Recept lånat från:

http://www.foodnetwork.ca/gourmet-cooking/blog/top-chef-canada-episode-1-recipe-taking-the-challenge-home/351/