Foder med Camelina ger hälsosammare mjölk och mindre kopruttar!

Foder med camelina

 

En studie utförd av en grupp forskare på skolan för veterinärmedicin vid universitetet i Bukarest visar att foder med Camelina ger fantastiskt positiva effekter. Mjölkkor som äter frömjöl av camelina istället för solrosfrömjöl producerar faktiskt hälsosammare mjölk. Studien visade att delvis eller fullständig ersättning av solrosfrömjöl med frömjöl från camelina sativa inte visade några negativa effekter på kornas kapacitet att producera mjölk. Värdefulla koncentrationer av fleromättade fetter, omega 6-fettsyra och konjugerad linolsyra (CLA) förhöjdes istället markant när frömjöl av camelina gavs till mjölkkor som ersättning, samt att koncentrationer av mättade fetter också minskade synbart. “Slutsatsen är att vegetabiliska ingredienser rika på PUFA (fleromättade fettsyror) har positiva effekter på mjölkkvalitet, något som i sin tur förbättrar hälsan hos konsumenter,” konstaterade forskarteamet.

Deras arbete kompletterar tidigare forskning utförd av Daniel Mierlita och Simona Iona Vicas, publicerad i South African Journal of Animal Science, som avslöjade att tillskott av camelina i kosten ökade den oxidativa stabiliteten i mjölkprover i mjölktackor – något som tyder på att ”en diet på gräs och ensilage med tillskott av camelinafrön resulterar i mjölk för mänsklig konsumtion av bättre kvalitet.”

Värt att notera är också att finska forskare har publicerat en studie i Journal of Dairy Science i vilken de upptäckte att kor som får camelinaolja i fodret producerar mjölk som innehåller isomerer som är kända för att tillföra kardiovaskulära och immunologiska fördelar. Samma studie visade – av en slump – att kor som äter camelina producerar mindre metangas!

 

Något som kan vara gott att njuta med ett stort glas mjölk till är en värmande soppa på populära rotknölen/örten (japp, den är ingen riktig potatis) sötpotatis, rik på antioxidanter, långsamma kolhydrater, fibrer, folat (eller folsyra som är bra för gravida), vitaminer, kalium, C-vitamin, järn och kalcium. Självklart gjord med camelinaolja!

 

Sötpotatissoppa

2 sötpotatisar, skalade och tärnade
1 msk camelinaolja
1 liten gul lök, finhackad
2 vitlöksklyftor, pressade
1 msk riven ingefärsrot, (el. 1 tsk malen ingefära)
2 tsk currykrydda, el. efter smak
1 L grönsaks- eller kycklingbuljong

 

Valfritt

Kefir, efter smak
riven ost
rostade kikärtor

 

Gör så här:

  1. I en stor kastrull, värm upp oljan och svetta lök och vitlök. Tillsätt ingefärsrot och currykrydda, rör då och då i 3 minuter eller tills allt är mjukt.
  2. Tillsätt sötpotatisarna, rör i 1 minut tills potatisen är täckt med olja och kryddor.

Tillsätt buljong och koka upp; dra ned värmen, täck med lock och låt småkoka i 10 minuter eller tills potatisen är mjuk.

  1. Purea soppan med mixerstav eller i mixer. Värm igen om det behövs.
  2. Rör ner kefir efter smak och toppa med riven ost eller rostade kikärtor.

 

Källa till studierna om camelina och mjölk: smartearthseeds.com, här finns även länkar till de olika studierna

Receptet lånat från: www.vitahealthstores.ca/recipes/