Camelina hjälper till att rena levern

,

rena levern

 

På University of Illinois har forskare hittat föreningar som hjälper levern att aktivera enzymer som förhöjer dess förmåga att göra sig av med gifter och cancerogena ämnen nästan femfalt – i krossade camelinafrön!

 

”De bioaktiva föreningarna i camelinafrö representerar en blandning av fytokemikalier – mikronäringsämnen som finns i bär, växter, kryddor och örter och fungerar som växternas immunsystem – som samverkar mycket bättre tillsammans än de gör var och en för sig. De här frömjölet är en lovande näringstillskott då dess bioaktiva ingredienser stärker leverns förmåga att rensa ut främmande kemikalier och oxidativa produkter och det ger den potentiella anti-cancerogena fördelar”, säger Elizabeth Jeffery, professor i näringstoxologi på universitetet.

 

Enligt professor Jeffery innehåller oljeväxter en del av samma bioaktiva ingredienser – glukosinolater och flavonoider – som återfinns i broccoli och andra korsblommiga grönsaker och i nästan samma mängder.

 

”När hon tittade närmare på glukosinolaterna och flavonoiderna i camelinafrö upptäckte hon att samtliga aktiverade den avgiftande leverenzymen NQ01 när de användes en och en. Men när glukosinolaten GSL9 kombinerades med flavonoiden kvercetin skapades en synergieffekt och aktiveringen av den avgiftande leverenzymen ökade nästan femfalt,” säger en av hennes forksarstudenter Nilanjan Das.

 

Andra födoämnen som hjälper levern att aktivera de här enzymerna är just broccoli samt brysselkål, vitlök (rik på allicin och selen), C-vitaminrik grapefrukt och andra citrusfrukter, rödbetor (rika på flavonoider), bladgrönsaker (neturaliserar tungmetaller och bekämpningsmedel i livsmedel), grönt te (fullt med växtantioxidanten katein), avokado (stimulerar kroppen att producera glutathion), gurkmeja (bryter ned fett och stimulerar gallan) och valnötter (rika på glutation och omega 3).

 

Vill du fortsätta äta, och även småäta i de här banorna, testa det här alternativet till chips och jordnötter.

 

Knapriga rostade kikärtor

Kikärtor är inte bara en mycket bra källa till fibrer. De innehåller en unik uppsättning antioxidanter som bland annat skyddar hjärtat, lungorna och nervsystemet. Små mängder kikärtor kan förbättra insulin- och blodvärdena, och gör även gott för tarmarna. Ja och så smakar de fantastiskt! Och saltblandningen till är en hälsosam mix av naturliga kryddor som gör gott för kroppen.

 

rena levern

 

Ingredienser:

2 burkar kikärtor

2 msk camelinaolja

Smaksättning: saltmix

 

Saltmix

2 msk Herbamare örtsalt

1 tsk vitlökspulver

1 tsk lökpulver

½ tsk paprika

 

Gör så här:

  1. Skölj kikärtorna väl i ett durkslag. Lägg på en plåt fodrad klädd med hushållspapper. Använd mer hushållspapper för att torka bönorna och ta bort eventuellt synligt skinn.
  2. Häll de torra kikärtorna i en skål och täck dem med camelinaolja.
  3. Baka kikärtorna i ugnen på 200°, på en plåt klädd med bakplåtspapper i ca 30-40 minuter eller tills kikärtorna är krispiga. Smaksätt med salt.
  4. Låt svalna helt och lägg i en fin burk.

 

 

Källor:

http://bit.ly/1tfxYvX

http://www.svd.se/10-livsmedel-som-renar-din-lever