Camelina på svamp x 2

Camelina har använts i medicinskt syfte i tusentals år, bland annat tack vare dess hudvårdande egenskaper. Lite camelinaolja på en tvättsvamp kan t ex användas för att behandla blöjexem (och verkar även förebyggande mot nya utslag) hos små bebisar1, eller i hemmagjorda ansiktsmasker och ”badbomber”2. Och på tal om svamp, camelinaolja är också perfekt för att ta vara på sommarens och höstens skörd av svamp. Så testa camelina på svamp.  Oljans jordnära toner kompletterar svampen vid enkel rostning, sautering eller i det här fallet, i en krämig och lätt svamppaté som blir en läcker hors d’oeuvre.

 

Camelina på svamp. Ingredienser till cirka 650 g paté:

350 g valfri svamp, skivad

2 stora schalottenlök, tärnade

4 msk camelinaolja

4 msk rött vin

1 msk färsk citronsaft

En skvätt tabasco eller annan het sås

1 msk färsk timjan, hackad

1,5 dl cream cheese, typ Philadelphia

Salt och peppar efter smak

 

Gör så här:

  1. Bryn svamp och schalottenlök i camelinaolja, tills svampen har släppt all vätska, och den och löken är karamelliserade (tar ca 15 minuter).

 

  1. Blanda rödvin, citronsaft, het sås och timjan i en stekpanna och låt koka ihop till en puré (tar ca 5 minuter). Ta från värmen och låt svalna.

 

  1. Spar några matskedar av svampblandningen till garnering och häll resten i en matberedare och pulsera. Tillsätt cream cheese och puré och blanda till bredbar konsistens. Krydda med salt och peppar.

 

  1. Överför patén till en glasskål och toppa med den kokta, skivade svampen som du sparade. Ställ i kylskåpet och servera kallt tillsammans med färsk baguette och syrliga pickles.

 

Camelina på svamp

  1. http://medanswersis.com/sv/pages/1231708
  2. http://skinchakra.eu/blog/archives/221-soapy-bath-bombs.html

Recept lånat från: www.alive.com/recipe/camelina-caramelized-mushroom-pate/