Finland och Kanada är pippi på camelina

,

Allt fler länder blir pippi på camelina. Camelinafrö består av en tredjedel olja. När den väl är pressad ur fröna återstår kakor av frömjöl, eller cake som det kallas, rika på fiber, energi, protein och nyttiga fettsyror som omega 3. I Finland används camelina-cake redan i foder för värphöns, med resultatet att de värper ägg med höga halter av omega 3. I Kanada är omega 3-rika camelina-cakes godkända av kanadensiska Food Inspection Agency (jmf. Livsmedelsverket) som foder till broiler-kycklingar.

Nu är förhoppningarna stora på att man ska godkänna fodret för värphöns även i Kanada. Det här skulle inte bara resultera i omega 3-berikade kanadensiska ägg, det kan också bidra till att uppfödarna kan minska en del av de vitamintillskott som de annars tillsätter sitt hönsfoder och leda till att upp till två miljoner tunnland av kanadensisk jordbruksmark dedikeras till odling av camelina. Toppen på alla sätt tycker vi, och firar med ett recept på BBQ-sås med camelina och mango som passar utmärkt bra till just fågel!

pippi på camelina

Pippi på camelina i köket: Ett verkligt läckert kycklingrecept

BBQ-sås med mango

 

Du behöver:

3 msk camelinaolja

2 dl hackad gul lök

2 vitlöksklyftor, hackade

1 tsk riven ingefära

5 dl hackad mango (ca 3 st)

2,5 dl hackade tomater

1 knapp dl honung

1 knapp dl äppelcidervinäger

2 msk färsk limejuice

1 msk Worcestershiresås

1 msk dijonsenap

2 krm malen chipotle (torkad och rökt jalapeño-chili)

1 tsk salt

1/2 nymalen svartpeppar

 

Gör så här:

Värm camelinaolja i en stor kastrull på medelvärme. Tillsätt lök och koka under regelbunden omrörning, tills den mjukna (ca 5 min). Rör ned övriga ingredienser och koka upp. Reducera värmen och låt sjuda tills mangon är riktigt mjuk (ca 30 min). Purea såsen i mixer/med stavmixer tills slät. Smaka av med extra salt och peppar. Låt svalna till rumstemperatur och häll över i en lufttät behållare eller burk. Klarar sig bra i kylskåp i upp till en månad.

 

Källa: smartearthseeds.com