Camelina kan verka cancerförebyggande

, ,

camelina anticancer UoI 2

De flesta forskare har dragit slutsatsen att cancer nog är lättare att förebygga än den är att bota. Man har också konstaterat att vår västerländska diet spelar en stor roll vid utveckling av cancer och att minst 30 % av alla cancertyper anses vara kopplad till just kost1.

Forskare vid University of Illinois har funnit föreningar i camelina som ger en femfaldig ökning av leverns avgiftningsenzymer, vilka hjälper till att befria den från cancerframkallande ämnen och t o m kan döda onormala celler.

Frömjöl av camelina är ett lovande näringstillskott eftersom dess bioaktiva ingredienser ökar leverns förmåga att rensa den från främmande kemikalier och oxidativa produkter. Och det ger den potentiella anti-cancerogena fördelar ”, säger Elizabeth Jeffery professor i näringstoxikologi, på University of Illinois.

Allt det här tyder på att avfettat camelina-utsäde bör utvärderas för anticancerogen aktivitet, i likhet med broccoli och andra medlemmar i Brassicaceae-familjen, konstaterar forskningsrapporten. Det firar vi med ett riktigt dunderrecept för dig som vill maxa Brassicaceae-intaget – en broccoli- och blomkålssallad med camelinaolja.

camelina anticancer romanesco-kål 1

Ett härligt hälsosamt recept

Du behöver:

150 g broccoli

150 g romanesco-blomkål

150 g vanlig blomkål

1 stor morot

3 msk camelinaolja

1 msk äppelcidervinäger

1 tsk honung

salt & peppar (nymalen)

parmesanost

 

Gör så här:

Tvätta blomkålen och broccolin och bryt upp dem i mindre buketter. Skala och skiva moroten. Blanchera grönsakerna i ett par minuter i saltvatten för att de ska bibehålla sitt tuggmotstånd. Skölj med kallt vatten så att de inte tappar sin vackra färg. Förbered dressingen genom att mixa ihop vinäger, olja, honung, salt och peppar. Arrangera grönsakerna på en tallrik, tillsätt dressing och toppa med riven parmesanost. Mums!

 

 

  1. Super foods http://www.superfoodsrx.com/healthyliving/does-broccoli-prevent-cancer/
  2. Nilanjan Das, Mark A. Berhow, Donato Angelina, and Elizabeth H. Jeffery co-authored “Camelina sativa Defatted Seed Meal Contains Both Alkyl Sulfinyl Glucosinolates and Quertecin that Synergize Bioactivity.”

Deras arbete har publicerats i Journal of Agricultural and Food Chemistry
 

Källa: smartearthseeds.com