Kär gröda har många namn

,

camelina och vikingar 2

 

Gold-of-pleasure, caméline de l’Ouest, linseed dodder, petit lin, false flax, Hryst, Lnicznik, sésame d’Allemagne, Saat-Leindotter, dådror, lnianka, gomborka, med mera. Camelina har nästan lika många namn som den har användningar, t o m Linné nämnde camelina i sin Manuscripta Medica. Det är här något som människan upptäckte tidigt.

 

camelina och vikingar 1

Den kanske mest kända och mest välbevarade camelina-konsumenten är nog det danska mossliket Tollundmannen från 400 f.Kr, som åt camelinagröt strax innan han dog. Men organiskt material från vikingatida bosättningar på Birka och Helgö nära Stockholm visar att det producerades bröd av siktat mjöl från bland annat camelina även i Sverige för tusentals år sedan. Majoriteten av resterna av svenska förhistoriska bröd kan dateras till senare delen av tidig medeltid (från 400-talet e.Kr och framåt). Då tror man att camelina användes för belysning, matolja och som livsmedel och nya bevis pekar på att camelina även odlats som jordbruksgröda i Skandinavien under den här tiden. Men camelina-brödet var inte vilket bröd som helst, vikingatida gravarna på Birka och Helgö har visat sig innehålla ett stort antal brödlimpor som en del av det som den avlidne fick med sig till sista vilan. Nu ska vi dock inte vara allvarliga, utan avslutar med att bjuda på ett härligt muffinrecept med camelinaolja som du kan njuta av precis när du vill:

 

Klimuffins

Du behöver:
3 ägg
2,5 dl strösocker
2,5 dl muscovadosocker eller råsocker
2,5 dl camelinaolja
3 tsk bakpulver
3 tsk bikarbonat
½ tsk salt
1 tsk vanilj
7,5 dl vetemjöl
2 dl mjölk
7,5 dl vetekli

2,5 dl valnötter, hackade

Gör så här:

Blanda ägg, strösocker, brunt socker, camelinaolja, bakpulver, bikarbonat, salt och vanilj i en mixerskål. Mixa på hög effekt tills allt är ordentligt blandat. Tillsätt mjöl och mjölk lite i taget. Blanda väl. Tillsätt vetekli och blanda noggrant. Klicka ut degen i muffinformar och toppa med krossade valnötter. Baka på 180° i 30-35 min. Testa om muffinsen är klara genom att sticka en tandpetare i mitten av en. Om tandpetaren är torr när du drar ut den är muffinsen klara.

 

Recept lånat av http://threefarmers.ca/

 

Källa: smartearthseeds.com