Bina älskar Camelina

,

camelina och bin 2

Den globala bipopulationens alarmerande minskning oroar många forskare. I en rapport från FNs miljöprogram UNEP utfärdar några av världens ledande honungsbiexperter en skarp varning om att en minskning av antalet blommande växter och ökad användning av skadliga insekticider, samt en global spridning av skadedjur och luftföroreningar, hotar binas hela tillvaro – och världens livsmedelsproduktion. För av de 100 grödorna som förser 90 % av världen med mat pollineras fler än 70 faktiskt av bin.

Vinterodlad camelina ger stöd och näring åt vilda bipopulationer

Medan övervakade kupor kan flyttas ur vägen för hot, är vilda bipopulationer helt oskyddade, och forskarna menar att steg måste tas för att återställa eller skapa nya livsmiljöer för dem, nära viktiga odlingsområden. Centralt för dessa är att fylla dem med blommande växter som bina tycker om. Är det dessutom växter som också kan användas som livsmedel är det naturligtvis en bonus! Och en sådan växt har visat sig vara just camelina, enligt forskare vid amerikanska jordbruksdepartementet. De planterade ett antal olika blommande växter för att se hur bin på jakt efter nektar på glesa marker tidigt på våren skulle respondera till dem, och resultatet visade att vinterodlad camelina fungerar väldigt bra som foderresurs för bin. Det gjorde oss så klart extra glada!

Vill du göra ditt för bevarandet av bipopulationen där du bor? Investera i några ”biholkar”, eller tillverka dem själv. Här tipsar tidningen Land om hur du gör: http://land.se/bygg-holkar-till-humlor-och-vilda-bin/

Och vill du göra en härligt somrig dressing med honung och camelinaolja och en kick av ingefära kan du prova det här receptet:

Du behöver:
2 msk honung
2 tsk hackad ingefära, färsk
1 ½ msk citronjuice
½ dl camelinaolja
2 msk vatten

Gör så här:

Vispa samman ingredienserna och njut till en fräsch sallad på t ex ananas, broccoli och tomater.

 

Källa: smartearthseeds.com