Camelina som hälsokost

Gott för kropp och knopp
I takt med att närodlat och ekologiskt har gått från trend till vardagsmat, har tanken på naturliga kosttillskott kommit rätt långt, sedan 1970-talets blutsaft och kruska (inget ont om något av dessa). I dag finns en allmän acceptans för att kompensera för eventuella hälsobrister, och stärka kropp och knopp med sådant som man kan få i sig genom den mat man väljer att köpa, laga och äta. Det här kan man göra på många olika sätt, men väljer man olja från camelina som hälsokost får man väldigt många olika hälsofördelar i en och samma flaska. För den är inte bara rik på omega 3 och har en naturligt hög koncentration av E-vitamin1, det vill säga antioxidanter som skyddar cellerna mot fria radikaler. Balansen av just omega 3, 6 & 9 i camelinaolja är nästan perfekt och återfinns inte naturligt i någon annan olja2. Förutom att omega 3 och 6 behövs för att kroppen ska kunna bygga och reparera celler, påverkar de blodtrycket, njurarnas funktion och immunförsvaret3. Här är bara några av hälsofördelarna som de höga halterna av just omega 3 i camelinaolja medför, dokumenterade i flertalet studier och publikationer:
Fakta: Camelina som hälsokost
– Minskad risk för hjärt- och kärlsjukdomar4
– Starkare immunförsvar och hjärn-, ögon- och nervfunktion5
– Skydd mot kognitiva sjukdomar som demens och Alzheimers6
– Förebyggande av ögonsjukdomar som makuladegeneration (gula fläcken)7
– Förhindrad effekten på nervskador till följd av inflammation8
Så förutom att använda den i maten, ta en hutt camelinaolja varje dag (1-2 tsk) så vet du att du har fått i dig dagsbehovet av omega 39, och en massa annat som är bra för dig också!
- BMC Plant Biology
http://bmcplantbiol.biomedcentral.com/articles/10.1186/s12870-015-0513-6
2. PubMed US National Library of Medicine/National Institute of health
www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/12442909
- Livsmedelsverket
http://www.livsmedelsverket.se/livsmedel-och-innehall/naringsamne/fett/fleromattat-fett-omega-3-och-omega-6/
- American Heart Assosciation
www.heart.org/HEARTORG/GettingHealthy/NutritionCenter/HealthyEating/Polyunsaturated-Fats_UCM_301461_Article.jsp↩
5-8. Health Canada, Multiple Ingredient fixed Oil Products
webprod.hc-sc.gc.ca/nhpid-bdipsn/atReq.do?atid=multiple.oil9
- Svenska Näringsrekommendationerna