Låt camelinaolja förgylla morgonmackan!

,
Frukostmums!

Frukostmums!

Intresset för camelinaolja i matlagning växer hela tiden och många har upptäckt hur bra oljans nötiga smak fungerar i marinader och såser. Men kallpressad camelinaolja är, tack vare sin höga kokpunkt, ett lika bra alternativ till matfett eller smör i matbröd. Här är recept på ett läckert och hälsosamt frukostbröd för långa, lata sommarfrukostar. Servera med grekisk yoghurt och lite lönnsirap till och njut i solen med en kopp kaffe!

 

Ett recept för att förgylla morgonmackan

Camelina-, banan- & pekanlimpa

12 till 14 skivor.

Du behöver:

6 mogna bananer, mosade
En knapp dl camelinaolja
2 ägg från frigående höns, vispade
En knapp dl honung
En knapp dl havregryn
Knappt 2 dl rågmjöl
2,5 dl rostade och hackade pekannötter
1/2 tsk bikarbonat
1/2 tsk bakpulver

Förvärm ugnen till 160 C.

 

Gör så här:

Vispa samman banan, camelinaolja, ägg och honung i en skål. Blanda torra ingredienser i en separat skål. Vänd ned bananblandningen i de torra ingredienserna med en gaffel. Klä en bakform med bakplåtspapper för att säkerställa att smeten inte fastnar. Fyll ¾ av formen med smet och baka i ugnen i en timme. Ta ut och låt svalna ordentligt innan du packar in brödet alt. fryser ner det. Det här receptet kan också användas för att göra muffins.