Camelina på grillen

Att sommarvärmen fick lite skrämselhicka hindrar inte svenska folket från att ställa ut grillarna – och camelina är en utmärkt hjälpreda i uteköket, inte minst i marinader tack vare sin höga kokpunkt. Camelinaolja klarar upphettning till över 245 grader1 utan att tappa vare sig i smak eller i näringsegenskaper. Den är också motståndskraftigare mot härskning än de flesta andra oljor2, och den trivs precis lika bra i – och ger en rund och nötig smak med tydliga grästoner till – dippsåser och dressingar. Lite camelina på grillen är alltså en god idé.  I det här receptet med grillad hälleflundra tar den väl hand om fisken på grillen och gör fruktsalsan som serveras till lätt, fräsch och väldoftande.

 

Therese fiskbild Camelina

 

Grillad hälleflundra och fruktsalsa med camelina

6 portioner

 

60-700 g hälleflundra (eller annan vit fisk), filé med skinn 3 tsk camelinaolja salt och peppar efter smak

 

2,5 dl hackad röd paprika

2,5 dl färska hallon

2,5 dl hackade färska persikor

3 tsk hackad färsk gräslök

1 tsk färsk ingefära, riven

1 liten vitlöksklyfta, riven

1 tsk färsk limejuice

1 tsk lönnsirap

2 tsk camelinaolja

1 tsk hackad basilika

salt och peppar efter smak

 

Gör så här:

Klappa fiskfiléerna torra med hushållspapper och massera in camelinaolja i varje filé (den är din marinad). Krydda med salt och peppar, täck och ställ kallt.

Till salsan, blanda alla salsaingredienser i en skål och ställ kallt.

Värm grillen till medelvärme och se till att gallret är väloljat för att förhindra att fisken fastnar. Grilla filéerna med skinnsidan nedåt och, istället för att vända dem, rotera dem bara 180 grader en gång halvvägs genom tillagningsperioden. Har du lock på grillen, stäng det så fördelas värmen jämnt runt filén. Tillagning tar ca 12 minuter. För att testa om fisken är klar, tryck lätt med fingret i mitten av filen för att se om köttet delar sig lätt.

Servera fisken toppad med salsa, tillsammans med färskt trädgårdsgrönt eller gröna bönor.

 

  1. Svenska Näringsrekommendationerna (SNR)
  2. The Culinary Institute of the America’s