Naturlig hårvård med Camelina

Camelina of sweden9

Mångfacetterade camelina lämpar sig väldigt bra för olika typer av hud- och hårvård i bl a lotions, tvålar, babyolja, cerat etc1. Till skillnad från många mineraloljor som lägger sig ovanpå huden, återfuktar och återfettar camelinaolja på djupet2. E-vitaminen och omegafettsyrorna i camelinaolja kan inte bara fungera antiåldrande, utan även öka hudens elasticitet och verka antiinflammatoriskt. Även håret mår bra av en camelinakur lite då och då. En inpackning med camelinaolja gör tjockt hår mjukt, ger livlöst hår glans, lindrar irritation i hårbotten och avlägsnar effektivt mjäll och torr hud. Oljan bildar ett skyddande skikt runt hårstråna och antioxidanterna i oljan skyddar det från skador från fria radikaler. För att återfukta hårtopparna räcker det att ta lite olja på fingertopparna och bearbeta med.

 En ”Hot oil treatment” med camelinaolja, så här gör du:

Fyll en mikrosäker skål med 3-6 tsk camelinaolja (ju längre hår du har desto mer olja behövs). Mikra oljan i 10 sek. Svep en handduk runt axlarna och borsta igenom håret noggrant. Testa lite olja på handleden för att se att den inte är för varm och luta sedan huvudet över handfatet och häll långsamt oljan över huvudet. Du kan även applicera behandlingen i duschen. Massera in oljan i hårbotten och i hårets längder i ca 2 minuter. Svep sedan håret i en handduk eller duschmössa så att oljan inte droppar och låt sitta i 30 minuter. Avlägsna sedan handduken och skölj och tvätta håret med ett milt schampo tills all olja är borta. Använd ett mjukgörande balsam och skölj ur med ljummet vatten. Kamma håret med en gles kam och låt det lufttorka. Klart!

 

  1. National Edible Oil Distributors Association
  2. BMC Plant Biology