En uråldrig kulturväxt för framtidens svenska proffskök

,

I den moderna kockens jakt på det ursprungliga och gedigna passar Camelina som handen i ugnsvanten, både som frö (torrostade överträffar de sesamfrö i smak vilken dag i veckan som helst!) och pressad till olja. Därför kan du snart räkna med att se den i svenska proffskök. Camelina är en uråldrig kulturväxt som förekom som både mat- och medicinalväxt redan under bronsåldern. Den nästan kusligt välbevarade Tollundmannen från runt 300 f.Kr som hittades på Jylland i Danmark på 1950-talet, åt till exempel gröt på bland annat camelinafrö strax innan han dog. I samband med industrialismen föll dock grödan i glömska, sannolikt för att den inte gick att framställa lika snabbt i samma stora skala som t ex rapsolja.

Urgammal växt rakt in i framtidens svenska proffskök

Men nu börjar intresset återigen att vakna för den här både välgörande och välsmakande naturprodukten som, med sin runda, nötiga smak med generösa grästoner, kompletterar övriga klassiska svenska råvaror så bra och lyfter smakbilden utan att dominera den. Har du inte lagat mat med camelina tidigare och vill ha en första introduktion till – och bevis för – oljans kapacitet smakmässigt, prova det här enkla Hummus-receptet:

 

4528596678_1c65d658e8_o

 

Camelina-hummus

Ingredienser:

3 vitlöksklyftor

4,5 dl kikärter – sköljda och avrunna

5 msk tahini (sesampasta)

2 msk vatten

2 msk camelinaolja

6 msk citronsaft

1 tsk mald spiskummin

Rostad, röd paprika (om så önskas)

havssalt efter smak

2 msk hackad, färsk persilja

Citronklyftor, grekiska oliver och extra camelinaolja till garnering

Ett paket pitabröd

 

Gör så här:

  1. Med matberedaren i gång, mata ner vitklökklyftorna i röret.

 

  1. Tillsätt kikärtor, tahini, vatten, camelinaolja, citronsaft, spiskummin och rostad paprika (valfritt) och mixa tills blandningen är slät. Krydda med salt. Ställ i kylen i några timmar för att smakerna ska blandas.

 

  1. Vid servering, strö över hackad persilja och dekorera med citronklyftor, oliver och några droppas ytterligare av Camelinaolja, om så önskas. Servera med varmt pitabröd.