En delikat och hälsosam matolja!

 

Hälsosam matolja

Mums Camelina

Camelina är en hälsosam matolja. Men, med allt prat om hur bra camelinaolja är för kroppen, du kan dricka den som den är för dagsbehovet av omega 3 (det gör vi!), får vi ju inte glömma bort att prata om hur god den är i maten! Kallpressad camelinaolja har en rund och nötig smak och arom av mandel, och ersätter med lätthet vilken annan matolja som helst. Tack vare sin höga kokpunkt klarar den dessutom högre temperaturer (upp till över 245°) utan att tappa sina egenskaper och härsknar inte heller lika snabbt som andra matoljor. Du kan använda den i dippsåser och salladsdressing eller steka, baka, rosta och fritera och till och med grilla med den! Men vi börjar med ett enkelt dressingrecept:

Krämig camelina- & dilldressing

Camelina fungerar bra ihop med balsam- och annan vinäger och tjocknar inte vid svalare temperaturer. Det betyder att du kan göra gott om extradressing som kommer att hålla sig bra i kylen. Och genom att addera yoghurt och senap kan du ge din den en extra kick med en härligt krämig textur.

Ca 10 portioner

I dl grekisk yoghurt (valfritt)
2 små vitlöksklyftor
2 tsk dijonsenap
2 tsk äppelcidervinäger
1 tsk färsk limejuice
1 dl camelinaolja
2 dl färsk hackad dill
Salt och peppar, efter smak

Gör så här:
Blanda yoghurt, vitlök, senap, vinäger och limejuice i en mixer. Mixa slätt och tillsätt sedan camelinaolja lite i taget så att blandningen inte skär sig. När all camelinaolja har tillsats, mixa i ytterligare en minut, för över till en skål och vänd ner dillen. Krydda sedan med salt och peppar. Vill du hellre göra en ren vinägrett utan yoghurt behövs ingen mixer, då går det bra att vispa ihop ingredienserna i en skål.

Den här dressingen kommer att klara sig i kylen i flera dagar (den blir bara bättre om den får stå till sig lite), bara skaka ordentligt före användning. Ringla över färska grönsaker och sommargrönt, eller var lite kreativ och använd till fisk, pastasallad, grönsaksröror, potatissallad och dippsåser.

DSC9960-2

Källa: www.alive.com/recipe/creamy-camelina-dill-dressing/#sthash.I4xRBrkw.dpuf