Camelina för huden – rikligt med E-vitamin och ett ordentligt tillskott av viktiga essentiella fettsyror

camelina för huden

Mjukgörande och hudvårdande

Som vi har skrivit om förut här på bloggen, så har camelina, eller oljedådra, använts sedan bronsåldern, bland annat för att behandla sår och brännskador. Camelina för huden är en alltså en gammal beprövad kur. Anledningen till att camelinaolja lämpar sig så väl för hudvård i anti-aging serum och andra fuktgivare, är dess höga koncentration av linolsyra och alfa-linolensyra (ca 10 gr högre än i andra vegetabiliska oljor). E-vitaminen och omegafettsyrorna i camelinaolja har också positiva effekter på huden och kan öka hudens elasticitet, verka konditionerande, mjukgörande och antiinflammatoriskt och t o m hjälpa till att lindra t ex psoriasis och eksem1.

Använd camelina för huden – du har säkert redan gjort det ovetandes

Exempel på produkter som använder camelinaolja som ingrediens är lotions, tvålar, babyolja och cerat, men i sin naturliga form kan man även använda den för att skapa sin egen hudvård (blanda t ex med havssalt eller socker och valfri essentiell olja för en härligt, välgörande och personligt doftsatt kroppsskrubb). Den behagligt milda aromen och det faktum att camelinaolja återfuktar huden på djupet gör den även idealisk som massageolja och regelbunden användning ger hälsosammare, mjukare och mindre torr hud.

Camelina kan även med fördel användas för så kallad ”oil pulling” en uråldrig ayurvedisk tradition av att rensa munhålan och kroppen från gifter genom att gurgla runt olja i munnen2. Läs mer här nedanför om du vill prova!

 

Om oil pulling:

Hälsosam livsstil: http://www.halsasomlivsstil.com/2013/09/oil-pulling-vitare-tander-och-battre-html/

Må bra: http://www.mabra.com/ny-trend-naturligt-vita-tander-med-ayurveda/

 

 1. http://www.naturalbeautyworkshop.com/my_weblog/2011/01/camelina-.html

2. http://www.omegamaidenoils.com/recipes-and-other-uses.html