Omega-3 och omega-6: Det hänger på balansen
I början på våren är det många som känner av vårtrötthet. Vissa härleder vårtrötthet till obalansen i hormoner när ljuset kommer tillbaka efter vintern. I det gamla bondesamhället reglerades detta naturligt. Man steg upp med solen och utsattes inte för konstgjorda ljuskällor. Men det finns en annan slags obalans som också kan framkalla trötthet och som också härrör vårt förhållande till naturen: Balansen av essentiella fettsyror i kroppen.
Omega-3 och omega-6 är så kallade essentiella fettsyror som kroppen behöver, men inte kan producera själv. Omega-3-fetter kallas essentiella för att de är nödvändiga byggstenar för kroppens celler. Tillsammans med omega-6-fettsyror hjälper de till att reglera nivån av inflammation i kroppen. Omega-9-fettsyror kan kroppen tillverka själv. Omega-9 räknas därför inte till de essentiella fettsyrorna. De anses ha en antiinflammatorisk verkan och bidrar positivt till balansen mellan omega-3 och omega-6.
Så långt allt väl, om det inte vore för att omega-3 och -6 konkurrerar om plats i kroppens celler och att allt för mycket omega-6 i förhållande till omega-3 kan ha negativa hälsoeffekter. Detta här går alldeles utmärkt att reglera med kosten. Våra förfäder – jägarna och samlarna – reglerade detta själva. De åt mycket fisk och gröna växter som var rika på omega-3 och mycket nötter, frön och spannmål som innehöll mycket omega-6.
Idag är det annorlunda. Vi lever på djur som går inomhus och äter spannmål som är rikt på omega-6. Vi äter mer processad mat med industriellt renat omega-6-fett från växtoljor. Våra moderna matvanor gör att vi får i oss 15 till 20 gånger så mycket omega-6 som omega-3. För att hitta den viktiga balansen, rekommenderas att minska sitt intag till bara högst fem gånger högre halt omega-6. Ett sätt att förbättra balansen är att äta mer viltkött, kött från gräsbetande djur och fet fisk, allra helst viltfångad. Camelinaolja är en jättebra källa till omega-3-fettsyror för att utjämna balansen. Den innehåller mer än dubbelt så mycket omega-3 som omega-6 (ca 38 procent omega-3 mot 18 procent omega-6 och 14 procent omega-9). Det är en närapå perfekt balans som inte återfinns naturligt i någon annan olja.
Mer om den viktiga balansen mellan omega-fetter läser du bland annat här:
Kostdoktorn
US National Library of Medicine/ National Institute of Health