Camelina gör färskost nyttigare

Camelina gör färskost nyttigare

Camelina gör färskost nyttigare

Camelina gör färskost nyttigare, visar tester av de fysikalisk-kemiska, mikrobiologiska och sensoriska effekterna av fleromättade fettsyror i färskost.

Forskningsresultaten publicerades tidigare i år i International Journal of Food Sciences and Nutrition, en unik tidskrift som behandlar ämnen som inverkan av näringsvetenskap på livsmedelsutveckling, näringsmässiga konsekvenser av livsmedelsförädling, användning av bioteknik i livsmedelsvetenskap m.m.

I den aktuella studien testades fem olika vegetabiliska oljor: camelinaolja (Camelina sativa), snokörtsolja (Echium plantagineum), linfröolja, hallonolja och svartvinbärsolja. Målet med studien var att försöka se om det gick att öka koncentrationen av PUFA (Poly Unsaturated Fatty Acids, fleromättade fettsyror på svenska), särskilt kortkedjade, fleromättade fetter från växtriket i form av a-linolensyra (ALA), den viktigaste omega-3-fettsyran av vegetabiliskt ursprung. De fysikalisk-kemiska och mikrobiologiska egenskaperna hos ostarna utvärderades efter en och tre dagars mognad vid 4 ° C, medan konsumentuppskattningen utvärderades i slutprodukten tre dagar efter mognad. Då uppvisade ostarna med tillsats av camelinaolja och snokörtsolja de högsta bibehållandet av PUFA (mest ALA) jämfört med linfrö-, hallon- och svartvinbärsoljorna.

Tillsättandet av olja visade mindre effekter på de fysikalisk-kemiska egenskaperna hos osten. När det gäller konsumentuppskattning visade utvärderingen att alla färskostarna sensoriskt (smak, doft, konsistens) ansågs som acceptabla.

Slutsats? Camelinaolja är inte bara ett närings- och smakrikt livsmedel i sig, den kan också användas för att göra andra livsmedel både mer hälsosamma och mer välsmakande. Prova i en tomatsallad med får- eller getost!

Ingredienser:
4 stora, mogna tomater
½ dl camelinaolja
½ dl blandade, hackade örter – bladpersiljeblad, gräslök (med blommor om tillgängliga), finhackad basilika (med blommor om tillgängliga).
½ tsk korianderfrön
½ tsk färskmalna svartpepparkorn
färskmalet salt
2,5 dl riven, mogen får- eller getmjölksost

Gör så här:
Skölj och torka av tomaterna. Skiva och arrangera dem på fatet. Ringla camelinaoljan över. Fördela sedan de hackade örterna och blommorna och mal korianderfrö, peppar och salt över tomaterna. Riv osten på ett rivjärn eller med hjälp av en mandolin, och fördela den jämnt över tomaterna. Du kan servera salladen direkt, men för att smakerna ska gifta sig ordentligt, låt den stå övertäckt 1–2 timmar i rumstemperatur innan servering.

Camelina gör färskost nyttigare

Källa:
http://www.tandfonline.com/doi/full/10.1080/09637486.2017.1301891

Recept lånat från:
http://marxfood.com/tomato-salad-with-camelina-oil-sheep-cheese/

Vad är camelina?

Vad är camelina?

Vad är camelina?

Vad är camelina? Camelina sativa är hämtat från grekiskans khamai och linon och betyder ungefär ”låg linje”. Sativa kommer av latinets sativum = odlat. Oljedådra, som växten också kallas, är en ettårig, fåbladig, vårgroende ört, släkt med Sanddådra (Camelina microcarpa) och Lindådra (Camelina alyssum).

Arten Camelina sativa har sitt ursprung på Östeuropas och Asiens stäpper och spreds dels som ogräs när människan började odla den, men också på grund av de oljerika frönas skull. På bronsåldern kom den som kulturväxt (alltså som odlad växt) till södra och mellersta Skandinavien och Finland. I Sverige har den förekommit främst i södra Sverige, men tillfälligt även upp till Torne lappmark och både odlats för att pressas och använts som mat- och läkeväxt. Andra lokala namn för oljedådra var dålin, döbast och hö-kärring, för att nämna några.

Vad är camelina?

Med industriålderns intåg kom storjordbruken och den odlade oljedådran fick stå tillbaka för andra oljeväxter och spannmål. Som åkerogräs sågs arten senast 1929 och utöver några enstaka fynd i fågel-och blomsterfrö har örten inte förekommit alls i svenska marker tills Camelina of Sweden började odla den igen.

Oljedådra är tålig mot både köld och torka och kan därför odlas både genom vår- och höstsådd. Och vegetationsperioden är kort. Skörda kan man göra redan efter 3 månader. Den växer med grågröna, glest håriga och styvt upprätta stjälkar som blir 3–8 dm höga. Blomning sker i juli-augusti, då blekgula kronblad som blir ca 5 mm långa sträcker sig från örtens lansettliknande grenar. Men det är de 1,5–2 mm långa fröna som bildas i den hårda, päronformade fröskidan som bearbetas för att framställa camelinaolja genom torkning, tröskning och kallpressning. Har du inte testat resultatet än, är det hög tid att du gör det, varför inte i dina köttbullar? Att byta ut den olja du använder i dag mot camelinaolja ger dem en nötig, fin ton – och härlig stekyta!

Camelinaköttbullar

Ingredienser:
Nötfärs
Ekologiskt örtsalt
Ekologisk cajungrillkrydda
Camelinaolja (både som ingrediens och till stekning)

Gör så här:
1. Blanda ner lagom mängd camelinaolja i nötfärsen och blanda ihop.
2. Stek i camelinaolja och krydda efter tycke och smak.

Källor:
https://sv.wikipedia.org/wiki/Oljed%C3%A5dra
http://linnaeus.nrm.se/flora/di/brassica/camel/camesat.html
https://artfakta.artdatabanken.se/taxon/244

Därför försvann camelina

Därför försvann camelina

Därför försvann camelina

Därför försvann camelina

Många frågar oss, med tanke på vilken mångsidig gröda det är, varför man slutade odla camelina i Sverige. Svaret är en liten del av svensk jordbrukshistoria. I äldre tiders åkrar, med öppen jord som bearbetades regelbundet utan kemisk ogräsbekämpning, trivdes även lite mer konkurrenssvaga arter som oljedådra eller camelina sativa, av vissa benämnda som ogräs. Men sedan kom industrialiseringen, kraven på skördarnas storlek ökade och ogräsen blev till en olägenhet för jordbrukarna. De konkurrerade ju med grödan om näring och vatten, vilket minskade skördarna. Vid den här tidpunkten blev också begreppet ”ogräs” vedertaget som samlingsnamn på alla de oönskade arter som växte i åkrar och trädgårdsland. Genom att plöja djupare, effektivisera utsädesrensning och bespruta åkrarna med växtgifter (herbicider) blev camelina, tillsammans med en mängd andra arter som riddarsporre, åkersyska och blåklint som tidigare utgjort förhållandevis vanliga inslag på åkrar och ängar, istället sällsynta. Och för den som satsade på att odla just oljeväxter kom snart andra alternativ som var enklare att odla i stor skala – ofta med hjälp av genmanipulation.

Därför känns det så klart extra bra för oss att återintroducera camelina i den moderna jordbrukshistorian och odla den i så pass stor skala att vi kan dela med oss av den här örtens många fördelar. Ett enkelt sätt att upptäcka dem, och camelinaoljans karaktäristiska smak, är att göra ett hemmagjort smör. Snabbt, enkelt, lättbrett och helt fritt från mjölk. Receptet ser du här nedanför.

Camelinasmör

Ingredienser:
75 gram kokosfett
1,25 dl camelinaolja
1 tsk salt (minska saltmängden för mer neutral smak)

Gör så här:
Blanda kokosfettet och camelinaoljan. Tillsätt salt. Låt stelna i kylen

Därför försvann camelina

 

Källor:
https://artfakta.artdatabanken.se/taxon/244/pdf
http://linnaeus.nrm.se/flora/veg/aker.html
Camelina of Sweden på COOP

Camelina of Sweden på COOP

Camelina of Sweden på COOP

Camelina of Sweden COOP. Vår olja blir en del av kedjans satsning helt ekologiska avdelningar i butikerna.

Från och med 10 mars finns Camelina of Swedens camelinaolja på Coop i Gnesta (som var nominerad till årets ekobutik 2016), och från den 7 april på Coop Forum i Sisjön i Göteborg. Där kommer camelinaoljan att återfinnas i butikens så kallade Green Room – en 160 kvm stor sektion med ca 1 400 ekologiska produkter och cirka 350 olika Fairtrade-märkta produkter. Camelina of Sweden kommer att lanseras under butikens populära ekomässa som går av stapeln första helgen i april.

Camelina introduceras på Coop Sisjön i Göteborg

Bakom konceptet ligger COOP centralt, som hjälper de butiker som vill ha ett Green Room, eller Green Corner som motsvarigheten kallas på COOP Forum i Luleå. Målet är att stärka butikernas ekoprofiler samt att underlätta för kunder att hitta sortimentet och fatta köpbeslutet. Satsningen har haft en fantastisk utveckling så här långt och från COOPs håll menar man att många kunder kommer till butikerna enbart för att konceptet finns.

 Enligt oberoende kunskapskällan Ekoweb, som bevakar den ekologiska marknaden i Sverige och världen, ökar försäljningen av ekologiska livsmedel i landet för fjärde året i rad. Faktum är att vi svenskar är bland de bästa i världen på att handla ekologiskt. Det tycker vi är toppen och firar med receptet på en vackert grön camelinapesto, perfekt till dina favoritgrönsaker, på kex eller som sås till vegetabiliska rätter.

Rostad tomat& basilikapesto med hampa och camelina

2,5 dl körsbärstomater

2 vitlöksklyftor

4 msk + 1 msk camelinaolja

5 dl färsk basilika

4 msk hampfrön

2 msk citronsaft

1/4 tsk (nypa) havssalt

Gör här:

  1. Värm ugnen till 200° C.
  2. Lägg körsbärstomater och vitlöksklyftor (med skal) på en plåt, droppa över 1 msk olja och strö över en nypa havssalt. Rosta i ugnen i 30 minuter.
  3. Ta bort eventuella hårda stjälkar från basilikan.
  4. När tomaterna är rostade, lägg dem i en matberedare tillsammans med hampafrön, 1/4 tsk havssalt, skalade vitlöksklyftor, basilika och citronsaft. Börja med att blanda på hög hastighet, medan du adderar 4 msk olja lite i taget.

Tomatpesto med camelinaolja

Recept lånat från:

www.annaliisakapp.com

Källor:

www.klimatsmart.se

www.ekoweb.nu

Fågel fisk eller camelina? Var vi står i debatten

Fågel fisk eller camelina? Var vi står i debatten om animaliska och vegetabiliska fettsyror?

Jo, när vi berättar för nyfikna om camelinaolja pratar vi mycket om fleromättade fettsyror, som ju camelinaolja är fulladdad med. Den innehåller faktiskt lika mycket omega 3 som ett gram fiskolja!1 . När vi gör det får vi ibland frågor om kortkedjade, fleromättade fetter från växtriket (ALA) verkligen kan mäta sig hälsofördelsmässigt mot långkedjade (DHA och EPA) från fet fisk, särskilt vildfångad sådan. Är det inte så att det sistnämnda ändå är bättre? Om det tvista de lärde brukar vi svara då, och klargöra vår ståndpunkt så här:

Camelinaolja innehåller en väldigt hög koncentration av ALA

Vi vet att det finns forskning som säger följande: Den mängd ALA från växtriket som kroppen kan omvandla till DHA och EPA räcker inte för att mäta sig hälsomässigt mot DHA och EPA som man kan få i sig direkt från animaliska fleromättade fetter. Men vi vet också att just camelinaolja innehåller en väldigt hög koncentration av ALA (36,8 – 40,8 %2), jämfört med andra källor. Kroppens förmåga att omvandla ALA till DHA och EPA varierar beroende på kön, ålder och övrig kost. Sedan är ju camelinaolja rik på E-vitamin (antioxidanter)3 som gör gott för hjärta, kropp och knopp. Lägg till det att det finns de som säger att utvinnande av omega 3-fetter från fisk och skaldjur bidrar till en onödig miljöpåverkan och utarmning av våra hav. Dessutom finns en hel del vegetarianer som är glada att det växtbaserade alternativet finns. Vi brukar nöja oss med att säga så här: Både vegetabiliska och animaliska fleromättade fetter är viktiga för den som vill äta hälsosamt. i slutändan är upp till var och en att avgöra vilket man väljer.

Camelinafält Björksund

 

  1. ”Diet for a painfree life”, Dr Harris H. McIlwain och Dr Debra Fulghum Bruce.
  2. Camelina oil in human nutrition JOSEF ZUBR The Royal Veterinary and Agricultural University Department of Agricultural Sciences Bülowsvej 13 Frederiksberg, 1870, Denmark
  3. Enligt analys av omega 3-innehållet i vår egen camelina utförd av QUACS ltd. Quality assurance and control systems, http://www.qacslab.com

 

 

Omega 3 kan förbättra skolbarns läsförmåga

omega 4 förbättrar skolbarns läsförmåga

Omega 3 kan förbättra skolbarns läsförmåga. Det här visar en studie från Göteborgs Universitet med 154 barn som åt kapslar med omega 3, 6 och placebo.

– Cellmembranen i hjärnan är till stor del uppbyggda av fleromättade fetter. Därför är fettsyror viktiga för signalöverföringen mellan nervceller och reglering av signalsystemen i hjärnan1, förklarar forskaren Mats Johnson.

Kosten påverkar läsandet

Efter tre månader kunde forskarna på Göteborgs Universitet se att barnens läsförmåga hade förbättrats med tillsats av fettsyror, jämfört med gruppen som fick placebo. Och forskare på anrika universitetet Oxford har dragit samma slutledning. Dessa tryckte dock på att den största effekten i deras undersökningar syntes på barn med redan etablerade lässvårigheter, som inte får i sig tillräckligt omega 3 i kosten2. Man poängterade därför vikten av att även gravida kvinnor får i sig tillräckligt med omegafettsyror i kosten, då ett växande fosters hjärna är betydligt mycket mer påverk- och formbart än ett barn som redan befinner sig i ”läsåldern”.

Camelina innehåller dagsbehovet

Så, mer omega 3 åt alla! Du kommer väl ihåg av 1-2 tsk camelinaolja ger dig dagsbehovet3? Och om dina barn är svårövertalade när det kommer till smaken, prova att tillsätta dem i en smoothie eller vad som helst med smak av jordnötssmör.

smoothie med camelinaolja

 

  1. Omega-3 and Omega-6 supplement Improves Reading for Children

http://sahlgrenska.gu.se/english/research/news-events/news-article//omega-3-and-omega-6-supplement-improves-reading-for-children.cid1402326

  1. Omega-3 may help struggling children to read, says study

https://www.theguardian.com/science/2012/sep/06/reading-fatty-acids-controversy

  1. Svenska Näringsrekommendationerna (SNR)

www.apotekhjartat.se/mina-behov/kost–naring/omega-3/

Camelina of Sweden i Hong Kong

Camelina of Sweden finns att köpa i Hong Kong

Camelina of Sweden i Hong Kong!

Pear & Carrot Limited i Hong Kong säljer ekologiska, svenska livsmedel, nu även Camelina of Sweden, under varumärket Moreganic.

Varumärket bygger på Sveriges och KRAVs mervärden. Svenska produkter har rykte om sig att hålla god kvalitet och efterfrågan på ekologiskt har ökat dramatiskt de senaste åren i Hong Kong och Kina. Det här skapar stort intresse, och goda exportförutsättningar, för ekologiska livsmedel från Sverige. Konsumenterna i Hong Kong är mycket medvetna om vad de sätter i sig och noga när de väljer livsmedel. För dem är Sveriges rena natur och vatten en garant för hög kvalitet, liksom de krav på djuromsorg, hälsa, socialt ansvar och klimatpåverkan som medföljer KRAVs specifikationer.

Camelina of Sweden i Hong Kong

Förutom camelinaolja säljer Moreganic allt från svenskproducerat te, kaffe och cider till bönor, smoothies och choklad. Det här gör man både online och via sin butik. Den sistnämnda ligger i trendiga Hong Kong-varuhuset K11, enligt egen utsago världens första att kombinera shopping och konst. Mer info hittar du här http://moreganicsweden.com och här http://hk.k11.com/en/Home.aspx

Vi firar vår lansering i Asien med recept på en nötblandning med smak av orienten, perfekt till en kall öl, med eller utan alkohol.

Kryddig nötblandning

Ingredienser:
1 äggvita, vispad styv
5 dl mandlar
5 dl valnötter
5 dl pekannötter
2 msk curry
1 msk kardemumma
1 msk kanel
½ tsk cayennepeppar
1 tsk rosmarin
2 dl Stevia sötningsmedel

Gör så här:
1. Blanda ned nötterna i den vispade äggvitan.
2. Blanda alla kryddor samt sötningsmedlet och rör ned i nötmixen.
3. Spraya en ugnsform med camelinaolja och häll nötterna i.
4. Spraya camelinaolja över nötmixen.
5. Grädda på 250 ° C i 45 minuter.

kryddig nötbladning sprayad med camelina

Vi är ett litet familjeföretag med lantbruk som huvudsyssla. Det hindrar oss inte från att ha en väldigt hög ambitionsnivå när det gäller att hitta trovärdiga studier/referenser kring olika användningsområden för vår camelina, med reservation för att fakta och forskningsrön ändras och uppdateras hela tiden. Har du frågor kring en referens, tveka inte att kontakta oss.