Camelina of Sweden till Nordens största ekomässa

Camelina of Sweden till Nordens största ekomässa

Camelina of Sweden till Nordens största ekomässa

Camelina of Sweden till Nordens största ekomässa.

Den 15–16/11 är vi på plats på Nordic Organic Food Fair och Natural Products Scandinavia på Malmömässan. Med oss, förutom vår camelinaolja, har vi vår nyhet ”torrostade camelinafrön” (som vi tror oss vara först i världen med!) för att introducera dem till branschkollegor och mässbesökare.

Nordic Organic Food Fair är den enda mässan för ekologisk mat och dryck som arrangeras i Norden och en viktig branschhändelse för inköpare, återförsäljare och food service-proffs på jakt efter den bästa ekologiska maten och drycken. Här möts ledande leverantörer från hela Norden, men även internationella varumärken och spännande nya startups. Samtidigt som NOFF arrangeras Natural Products Scandinavia, Nordens enda industrievenemang för hälsa, näring, naturlig skönhet och egenvårdssektorn. Tillsammans står man värd för ca 400 utställande företag som visar upp tusentals certifierade ekologiska mat- och dryckesprodukter, samt naturliga och certifierat ekologiska hälsoprodukter.

Små frön med stor smak
Men vår spännande nyhet då säger du? Ja, den är precis vad det låter som, men med en smak som inte är lika förväntad. Vi har alltså för första gången torrostat en del av vår fröskörd istället för att pressa den till olja. Resultatet är små, vackert terrakottabruna, chiafröliknande frön, med en härligt rund och nötig smak, perfekt som topping på t ex sallad, sushi och fisk, eller som smaksättare på allt från brödbak till frukostgröt.

Lika näringsrika som goda
Precis som camelinaolja är camelinafröna laddade med omega 3, E-vitamin och protein. Dessutom är de rika på så kallade fytosteroler, ett ämne med en struktur som påminner om kolesterol (steroler) som kan blockera kolesterolupptagningsställen i tarmsystemet, och därmed minska kolesterolupptagning från maten. Fröna innehåller också campesterol som kan hjälpa till att förhindra skador på brosk från inflammationer, och stigmasterol, en kraftfull antioxidant som hjälper till att minska kolesterol och blodsockernivåer.

Men beviset, som de säger, sitter i smaken. Har du vägarna förbi Malmömässan den 15–16/11, besök då monter G14 och prova själv så får du se!

Camelina of Sweden till Nordens största ekomässa

Mer info om mässan och hur du får tag på biljetter hittar du här

Camelina ger mer näringsrikt griskött

Camelina ger mer näringsrikt griskött

Camelina ger mer näringsrikt griskött

Camelina ger mer näringsrikt griskött

Camelina sativa är en växt med värdefull potential för grisnäring, som en källa till både olja och protein. Camelina innehåller nämligen exceptionellt höga nivåer av omega 3 och protein och kan användas som en alternativ, billigare, källa till omega-3-fettsyror och göra fläskkött ”hälsosammare” för nischmarknader. Koncentrationer av omega 3/A-linolensyra i camelina är höga – så mycket som 38–40 %. Den innehåller även mycket naturliga tokoferoler (E-vitamin, 79 mg/100 g), den mest kraftfulla naturliga antioxidanten, vilket ökar camelinaoljans stabilitet och hållbarhet jämfört med andra oljor.

Resultaten som erhållits från flera studier med camelinaolja i odlingsgrisar (utförda av National & Research Development Institute for Biology and Animal Nutrition-IBNA i Balotesti, Rumänien) ger betydande bevis för fördelarna med camelinaolja som ett sätt att förbättra näringsvärdet hos fläskkött.

Nyligen genomfördes ett experiment på moderna hybridgrisar under 92 dagar för att utvärdera effekterna av camelinaolja på fläskköttets kvalitet. Den experimentella kosten innehöll 3 % camelinaolja som ersättning för en lika stor mängd kornmjöl. Experimentet ökade nivån av A-linolensyra till 4,22 procent i försöksfodret jämfört med 2,72 procent i kontrolldieten (utan camelinaolja).

Tillskottet av camelinaolja visade positiva effekter på köttkvaliteten i form av en märkbar ökning av nivån av den totala mängden fleromättade fettsyror, och speciellt i halten av A-linolensyra som var 4,93 och 3,38 gånger högre i musklerna hos de grisarna som fått camelinaolja jämfört med hos kontrollgrisarna.

De här resultaten tyder på att camelinaolja rik på fleromättade fettsyror (PUFA) i form av omega 3 har förmåga att påverka fettsyrahalten i fläsk. Som sådan verkar den vara en lämplig foderingrediens som fettkälla i grisdieter och kan även öka näringsvärdet på fläsk- och fläskprodukter, vilket kan ha fördelaktiga effekter även på människors hälsa. Och inte nog med det. Oljan kan användas i recept med fläsk också, som till den här läckra grillsåsen till Baby back-revbensspjäll:

Camelina ger mer näringsrikt griskött


BBQ-sås med honung och vitlök

4 msk camelinaolja

5 vitlöksklyftor, finhackade

1 schalottenlök, finhackad

1 lagerblad
2 msk äppelcidervinäger

2,5 msk honung

1 tsk vitlökspulver

4,5 dl tomatsås
havssalt och peppar

Gör så här: Värm camelinaolja i en kastrull på medelvärme. Tillsätt vitlök, schalottenlök och lagerblad. När löken är mjuk, tillsätt äppelcidervinäger och reducera i en minut eller två. Tillsätt honung och vitlökspulver och rör ihop. Tillsätt tomatsås och koka upp. Tillsätt sky från de tillagade revbenen. Salta och peppra efter smak. Minska värmen och låt sjuda i ca 20 minuter.

 

Källa: WATTAgNet.com
http://www.wattagnet.com/articles/15506-camelina-oil-enhances-the-nutritive-value-of-pig-meat

Recept lånat från:
http://threefarmers.ca

Camelina of Sweden stora i Hong kong

Camelina of Sweden stora i Hong kong

Camelina of Sweden stora i Hong kong.

I slutet av augusti åkte Camelina of Sweden med KRAV till Kina ekomatoch dryckesmässaoch kom hem med hedersomnämnande somprodukt i tiden”.

NOPA (Natural & Organic Products Asia) på Hong Kong Convention and Exhibition Centre, är en av Asiens största och mest etablerade mässor för ekologisk mat och dryck. Ett utmärkt tillfälle för svenska produkter att visa upp sig på en marknad där intresset för ekologisk mat och dryck har ökat ordentligt de senaste åren – och en supermöjlighet för oss på KRAV-märkta Camelina of Sweden som delade organisationens mässmonter i år, med bland andra Kronfågel och Smakis.

En produkt i tiden

På NOPA möter olika livsmedelsproducenter inköpare från Asien, men även från Storbritannien och USA. Camelina of Sweden rönte stort intresse bland mässbesökarna och vi träffade mängder av både spännande utställare och ekointresserade livsmedelsaktörer från hela världen. Och inte nog med det. Vi är oerhört glada och stolta över att ha blivit utnämnda till en av mässans mest innovativa och trendiga produkter av ledande hälsoprofilen Sonalie Figueiras.

Sonalie ligger bakom Hong Kongs extremt populära online-hälsoportal Green Queen samt är medgrundare till Ekowarehouse, Hong Kongs första B2B-plattform för ekologiska produkter. Vid sin keynote på mässans Natural Business Forum lyfte hon fram Camelina of Swedens kallpressade camelinaolja bland några få internationella veganska och växtbaserade livsmedel som trendande ekologiska produkter. Grunden till trenden menade hon var bland annat det stora intresse för miljöfrågor som millenial-generationen uppvisar och mättar via sociala media, en ökning av konsumenter världen över som anammar en växtbaserad diet, och av konsumenter som letar efter välsmakande, veganska livsmedel.

Vi återvände hem till Sverige med huvudet fullt av intryck och fickorna fulla av visitkort och ser fram emot att träffa fler ekointresserade aktörer på Nordic Organic Food Fair i Malmö i november.

Camelina of Sweden stora i Hong kong

Skillnaden mellan kallpressad eller varmpressad olja

Skillnaden mellan kallpressad eller varmpressad olja

Skillnaden mellan kallpressad eller varmpressad olja

Camelina of Sweden är kallpressad olja, men vad betyder det? Vi reder ut begreppen och bjuder på ett smakrikt recept som funkar till det mesta! För även om orden gör ett bra jobb med att berätta vad det går ut på, är det inte alla som riktigt har koll på skillnaden mellan kall- och varmpressad olja. Så här ligger det till:

Varmpressad olja är vanligare än kallpressad. De flesta matoljor du hittar i dagligvaruhandeln är varmpressade. Det görs på rostade frön, och med hjälp av en industriell process som använder ångbehandling vid höga temperaturer. Det här gör fröna mjukare och utvinningsprocessen snabbare. Det är även vanligt att man tillsätter olika kemiska medel för att få ut så mycket olja från fröna som möjligt. Därefter raffineras oljan för att förbättra doft, smak och hållbarhet vilket ofta gör den neutralare i smaken, men också bidrar till att den förlorar lite av sitt näringsinnehåll och tappar sin naturliga färg.

Kallpressning är en mer hantverksmässig och därmed också skonsammare process. Då mals helt obehandlade frön samman på mekanisk väg vid låga temperaturer och oljan pressas långsamt ut. Den enda värme som uppstår (35 – 45 grader) kommer från friktionen som uppstår mellan fröna. Det här är en mycket mer tidskrävande metod än varmpressning – bara några få droppar per sekund utvinns – men slutresultatet får en djupare färg och bättre bevarad smak och näringsinnehåll (vitaminer och antioxidanter bl.a.). Vid kallpressning kvarstår alltid en liten mängd olja i fröna efter filtrering, som i vårt fall följer med i produktionen av vårt hälsosamma djurfoder Camelina pellets.

Om vissa kallpressade oljor brukar man säga att de härsknar snabbare och att man ska undvika att steka i dem, då de på grund av att de inte är raffinerade inte tål upphettning lika bra som sina varmpressade motsvarigheter. Men olja på camelina är faktiskt motståndskraftigare mot härskning än de flesta andra oljor1 och det går precis lika bra att steka i camelinaolja – den klarar upphettning till över 245 °C utan att tappa vare sig i smak eller i näringsinnehåll2 – som att använda den kall för att låta den somriga smaken komma fram i t ex salladsdressingar och dippsåser. Vi väljer alltså att kallpressa vår camelina för att få fram en högkvalitativ produkt som både klarar upphettning och har en karaktäristisk doft och smak. Den sistnämnda framträder tydligt i yoghurt och camelina-dippen nedan – minst lika fräsch till grönsaker som till sommarens grillade fisk eller kött. Prova så får du se!

Yoghurt- och camelina-dipp

Skillnaden mellan kallpressad eller varmpressad olja
Ingredienser:
• 2,25 dl naturell yoghurt
• 4 msk Camelina of Sweden
• 1–2 vitlöksklyftor
• färsk dill eller gräslök efter smak, hackad
• havssalt efter smak

Gör så här:
Blanda alla ingredienser i en skål. Servera tillsammans med rädisor, selleri, morot, körsbärstomater, broccoli, blomkål, skivad gurka eller andra favoritgrönsaker. För ännu mer karaktär, blanda i lite färskriven pepparrot i yoghurten

Referenser:
1. https://www.ecowatch.com/6-reasons-why-you-should-try-camelina-oil-today-1882105650.html
2. https://www.veghealth.com/nutrition-tables/Smoke-Points-of-Oils-table.pdf

Källor:
Om kall- och varmpressningstekniker generellt: http://sabygardingaro.se/kall-eller-varmpressad/ som i sin tur hänvisar till http://www.svenskraps.se/se/index.asp som källa, http://www.livestrong.com/article/145529-what-is-cold-pressed-oil/

Camelina – functional food på riktigt

Camelina – functional food på riktigt

Camelina – functional food på riktigt

Camelina – functional food på riktigt

Functional food, mervärdesmat på svenska, dök upp i Japan på 1980-talet. Och hur mycket mer funktionell mat kan man få än camelinaolja? Men regelverket kring begreppet är mer komplicerat än det kan låta. En svensk definition lyder ”livsmedel som är utvecklade för att ge en specifik fysiologisk hälsoeffekt utöver de näringsämnen som redan finns naturligt i livsmedlen vi äter ”. En engelsk, snarlik, definition är ”ett livsmedel som ges ytterligare en eller fler funktioner (ofta hälsoförhöjande eller sjukdomsförebyggande) genom att man adderar nya ingredienser eller mer av existerande ingredienser”. Några exempel på det här kan vara t ex mjölksyrebakterier, fettsyror från t ex fiskolja eller fibrer med påvisbara hälsoeffekter.

I båda fallen läggs stor vikt vid att effekten ska vara vetenskapligt bevisad för att tillverkare ska kunna använda hälsopåståenden i sin marknadsföring av produkten. För att ett hälsopåstående ska godkännas enligt svenska lagar och regler krävs 1) att ett allmänt erkänt samband mellan kost och hälsa nämns och att 2) näringsinnehållet kopplas samman med detta. För att kalla sig mervärdesmat måste produkten också ha en (via klinisk prövning av antingen KPL Good Food Practice i Göteborg eller Functional Food Centre i Lund) vetenskapligt bevisad effekt och vara godkänd av Swedish Nutrition Foundation. Då kan den få en s.k. hp-märkning som visar att produkten är just en functional food. Till dags dato finns endast fyra produkter som har klarat den här granskningen, en hårdost, en fruktdryck, ett matfett och en yoghurt.

Camelina – functional food på riktigt

I samtliga de här fallen handlar det om produkter som tillförts något för att bli mer hälsosamma. Men camelinaolja då, den innehåller ju mängder av hälsoförhöjande ämnen (omega 3, 6 och 9, E-vitamin bl.a.) precis som den är, utan att man behöver tillsätta något. Att det dessutom är ämnen vars hälsoeffekter finns bevisade i otaliga vetenskapliga studier tycker vi räcker bra för att camelinaolja mycket väl skulle kunna kvalificera inte bara som denna generations functional food eller mervärdesmat utan t.o.m. nästas!

Vill du se en artikel från International Journal of PharmTech Research som går igenom den kemiska sammansättningen, de medicinska effekterna och odling av Camelina (Camelina sativa) kan du kika här och vill du veta hur en så funktionell olja kan tänkas smaka, får du helt enkelt köpa en flaska och prova själv! Återförsäljare och andra beställningsmöjligheter hittar du här.

Källor:

Wikipedia

https://sv.m.wikipedia.org/wiki/Merv%C3%A4rdesmat

https://en.m.wikipedia.org/wiki/Functional_food

Perspektiv ­– Information om socker och näring

http://perspektiv.nu/sv/artiklar/functional-foods-%E2%80%93-vart-ar-utvecklingen-paa-vag.aspx?PID=23

http://www.doktorn.com/artikel/functional-food-%E2%80%93-f%C3%A5gel-fisk-eller-mittemellan

Camelinaolja godkänt som fiskfoder

Camelinaolja godkänt som fiskfoder

Camelinaolja godkänt som fiskfoder

Camelinaolja godkänt som fiskfoder. I Kanada använder man nu mekaniskt utvunnen camelinaolja som foderingrediens för odlad lax och öring.

Det är kanadensiska livsmedelsinspektionen (CFIA) som utfärdat godkännandet efter en storskalig studie av camelinaolja förvaltad av Genome Atlantic, ett ideellt företag inrättat för att hjälpa Atlantic Canada att dra nytta av ny teknik, i vilken camelina visade sig vara en utmärkt matchning till fettsyrakompositionen som krävs i foder för odlad fisk. Fiskfodertillverkare undersökte även användningen av grödabaserade oljeväxter som camelina som alternativ till de vilda fiskoljor och proteiner som används i fiskfoder idag.

Akvakulturforskare Chris Parrish på Memorial University i Newfoundland och Labrador i Kanada, är en av studiens huvudforskare. Han menar att camelinaolja har egenskaper som gör det till ett särskilt lovande alternativ i fiskdieter.

”Bland de oljor som kan användas för att ersätta fiskolja i fiskfoder är camelina ett av få med höga nivåer av omega-3-fettsyror. De här fettsyrorna skiljer sig från de som finns i fiskoljor genom att de förbättrar fiskens förmåga att syntetisera de hälsosamma ”långkedjade” omega-3-fettsyrorna som behövs för optimal tillväxt. Det här säkerställer i sin tur en hälsosam produkt för mänsklig konsumtion, ”säger han.

Enligt en annan av studiens huvudforskare, Claude Caldwell vid Dalhousie University i Halifax Nova Scotia, har forskare funnit att camelinaolja är tillräckligt näringsrik för att ersätta all fiskolja i fiskfoder, liksom en del av det malda fiskmjölet.

”Användningen av vildsorterad fisk för att mata odlad fisk är inte hållbar, varken ekologiskt eller ekonomiskt”, säger han.

Och så här sade Kanadas minister för innovation, vetenskap och ekonomisk utveckling samt minister med ansvar för ACOA (Atlantic Canada Opportunities Agency), Navdeep Bains om studieresultatet:

”Genome Atlantic och deras partners har förvandlat ett litet utsäde till en stor möjlighet, som skapar en innovativ alternativ lösning med långsiktiga fördelar för industrin”.

Nästa steg för Claude Caldwell och hans forskarteam är att genomföra foderprov för godkännande av kanadensiska livsmedelsinspektionen (CFIA) även för camelinamjöl.

Camelinaolja godkänt som fiskfoder

Källa: https://www.agcanada.com/daily/cfia-approves-camelina-oil-for-use-in-atlantic-salmon-feed

Foto av camelinaolja, -frö och -mjöl: Alberta Agriculture

Lyxa till sillbordet med gratinerad färskpotatis a la camelina

Lyxa till sillbordet med gratinerad färskpotatis a la camelina

Lyxa till sillbordet med gratinerad färskpotatis a la camelina

Lyxa till sillbordet med gratinerad färskpotatis a la camelina

Med sina somriga grästoner är camelinaolja sommaroljan nr 1, både till sillen och grillen. De här lyxiga gratinerade färskpotatisarna med löjrom och gräslök, signerat Filip Fastén, sätter pricken över i:et på sillunchen. Glad midsommar alla camelina-lovers!

Ingredienser:

1 kg tvättad färskpotatis
200 g riven Västerbottensost
200 g persilja
2 dl camelinaolja KRAV
2 dl gräddfil
50 g löjrom
2 st gula lökar (skivade)
1 knippe dill
50 g gräslök
salt

 

Gör så här:

  1. Sätt ugnen på grillfunktion.
  2. Hetta upp camelinaoljan till ca 60-70°c.
  3. Lägg persiljan i en mixer, mixa slät tillsammans med olja och häng allt i en sil med kaffefilter i.
  4. Koka färskpotatisen i saltat vatten tills den är genommjuk. Lägg upp potatisen på en ugnsplåt.
  5. Forma små bollar av osten och toppa varje potatis med en boll. Baka i ugnen tills osten blivit gratinerad.
  6. Blanda ihop löjrom och gräddfil och vänd ner persiljeoljan. Toppa potatisen med löjromsdressingen, plockad persilja, dill och skivad lök. Avsluta med att bryta ner lite bitar av Västerbottensost och nymald svartpeppar.

Lyxa till sillbordet med gratinerad färskpotatis a la camelina

 

Recept: Filip Fastén Foto: Fabian Björnstjärna

Vi är ett litet familjeföretag med lantbruk som huvudsyssla. Det hindrar oss inte från att ha en väldigt hög ambitionsnivå när det gäller att hitta trovärdiga studier/referenser kring olika användningsområden för vår camelina, med reservation för att fakta och forskningsrön ändras och uppdateras hela tiden. Har du frågor kring en referens, tveka inte att kontakta oss.