Viktigt meddelande till alla våra kunder som har köpt Camelinaolja under perioden 20170713-20171213

2017-12-17, uppdaterad med PS 2017-12-19

Viktigt meddelande till alla våra kunder som har köpt Camelinaolja under perioden 20170713-2017121

I fredags fick jag ett brev från det certifieringsorgan som ansvarar för kravmärkningen av vår produkt Camelinaolja. Ett riktigt tråkigt brev där jag fick reda på att de prover som togs den 24 oktober i år visar att en batch (produktionsserie) av vår Camelinaolja innehåller två kemikalier som inte hör hemma i en ekologisk produkt.

Som du säkert redan vet producerar jag och min man Camelinaolja från egenodlade frön och vi har lagt stor vikt vid att ha kontroll på hela produktionsprocessen från odling till färdig produkt. Vi har lång erfarenhet av ekologisk odling och har vårdat vår KRAV-certifiering ytterst varsamt och i nära samarbete med KRAV. Vi har hittills aldrig haft några avvikelser vid KRAVs kontroller, men nu har det som sagt hänt.

I den batch av vår olja med BF datum 2019-06-04 har vi via en rutinkontroll funnit spår av för KRAV-certifierade produkter otillåten mängd av Difenocoazole samt Fludioxonil, så kallade betningsmedel som används när man rensar konventionellt utsäde så att det inte ska växa svamp på det vid odling. Dessa medel är ingenting som någonsin används vid någon form av hantering av camelinafrön då det inte finns något problem med svamp hos denna växt.  Vi har tidigare, som de flesta andra odlare, använt oss av en professionell ambulerande rensare när vi rensat våra camelinafrön. Denna rensare utför arbeten både till konventionella odlare och KRAV-godkända odlare och har ett speciellt anpassat slutet system med en behållare för betningsmedel som inte används när man rensar KRAV-utsäde. Entreprenören har dock tagit på sig ansvaret för att systemet kan ha fallerat denna gång då det osannolika inträffat att en avlagring lossnat och följt med våra frön som sedan pressats i oljan och förorenat vår produkt.

Positivt är dock att vi faktiskt kan garantera att detta aldrig kommer att inträffa igen eftersom vi redan innan detta hände bestämde oss för att skaffa en egen rens för att ha hela produktionskedjan i egna händer. Vår inköpta rens står på gården och kommer att sättas i drift omedelbart. Vi kommer att pressa ny Camelinolja så snabbt vi kan och vi ser att vi kan leverera ny olja till er i januari

För att summera, det här betyder att batchen med datum 2019-06-04 inte kan saluföras med ekologisk märkning och att vi kan skicka ny olja till er i januari.

Vi kommer självklart att ta emot och ersätta alla produkter av ovan nämnda batch som ni har i lager.

Vid retur är adressen: by Ranch AB, Björksund, 611 99 Tystberga. Märk leveransen ”lev camelinakontoret”

 

Du får såklart gärna ringa eller maila mig om du har frågor.

 

Vänliga hälsningar,

 

 

Therese Ranch

Grundare by Ranch AB

therese@byranch.se

0736633802

 

OBS, Ny viktig info 171219!

 Sedan detta uppdagades har en toxikolog på Livsmedelsverket analyserat värdena i denna batch. Livsmedelsverket konstaterar att de uppmätta halterna enligt deras bedömning inte innebär någon som helst hälsofara. Således, olja från denna batch anses inte hälsovådlig enligt Livsmedelsverket men uppfyller inte KRAVS regler. Vi vill därför att våra återförsäljare returnerar kvarvarande flaskor från denna batch till oss och att vi får skicka nya flaskor från en ny produktionsserie så snart vi har dem i lager. Tack för ert tålamod.

 

 

0 Kommentarer

Lämna en kommentar

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *